Izlov ribe: domaći šarani za Veliki tjedan

09.04.2020.

18:44

Autor: I.D./S.Najvirt/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Ribu valja pripremiti za intenzivan tov u dubljoj vodi kako bi do zimskog izlova dosegnula idealnu težinu.
Unatoč krizi zbog virusa, na slatkovodnim ribnjacima ovih dana imaju pune ruke posla - traje izlov šarana koji je obvezan na stolu Slavonaca u Velikom tjednu. Velike isporuke inače odlaze i u susjedne zemlje, no zbog pandemije, izvoz je stao. Gubitke će pokriti država, dijelom i potporom iz europskog fonda za ribarstvo.

Koprca se u mreži zlatni šaran. Vrhunska riba iz domaćih ribnjaka za lokalne ribarnice.

- U ponudi imamo šarana, većinom ga ljudi ovdje traže za Veliki tjedan, dobro smo se pripremili, imamo i amura, tolstolobika, soma, rekla je Draženka Prša iz Donjeg Miholjca.

Baš na ovom golemom kompleksu ribnjaka nadomak mađarske granice izlovljavaju se mladi šarani. Pod prijetnjom koronavirusa nije to ni lak ni ugodan posao za iskusne ljude.

- Koristimo maske, ide otežano, ali moramo se snaći, riba se mora izloviti. Sada je optimalno vrijeme, ako je sada ne izlovimo, već sutra će biti kasno, kazao je tehnolog Ribnjačarstva Tomislav Sećanac.

Ribu valja pripremiti za intenzivan tov u dubljoj vodi kako bi do zimskog izlova dosegnula idealnu težinu. Na ribnjacima PP Orahovice, najvećeg proizvođača slatkovodnih ribljih vrsta u regiji, u proizvodnju se mnogo ulagalo. U protekle dvije godine oko 40 milijuna kuna. I to iz europske omotnice. Polovinu proizvodnje izvoze, no zbog pandemije sve je stalo. Brze, učinkovite Vladine mjere i za njih su spasonosne.

- Proaktivno surađuju s Europskom komisijom u donošenju novih mjera pomoći sektoru akvakulture. Kako je najavljeno - trebalo bi već u travnju krenuti u realizaciju dodatnih potpora koje će nam pomoći da lakše prebrodimo krizu, izjavio je direktor Ribnjačarstva PP Orahovica Josip Tokić.

Dotad - ostaje domaće tržište. A ono, čini se, drži do tradicije. Pred ribarnicama su dugi redovi. Lidija Džidić Markulić iz Požege nam je kazala:

- Evo čekamo u redu na šarana, to je u našoj obitelji tradicija i nastojimo uvijek kupiti hrvatski proizvod, preferiramo ga i nastojimo i djecu učiti toj tradiciji.

Baš njima imat ćemo što ostaviti. Kako država putem europskog fonda za ribarstvo snažno potiče ulaganja u ovaj sektor, u iduće tri godine obnova zapuštenih ribnjaka trebala bi završiti. Golema su to ulaganja, veća od 180 milijuna kuna, no vratit će Hrvatsku među velesile slatkovodnog ribnjačarstva. A sadašnju proizvodnju od 3000 tona - upeterostručiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!