11:54 / 21.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti do veće kvalitete usluga iznajmljivača i ugostitelja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je u Sabor uputila izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
Vlada je u Sabor uputila izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a po riječima ministra turizma Garija Cappellija, očekuje se da će donošenjem tih zakonskih promjena doći do podizanja kvalitete usluga i standarda objekata u domaćinstvu, ravnopravnog položaja iznajmljivača i ugostitelja, veće zaštite potrošača, produženja turističke sezone i većeg prihoda od iznajmljivača.

Prijedlogom izmjena zakona, kazao je Cappelli, uređuje se način i uvjeti pod kojim pravne i fizičke osobe mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost. Naime, važeći zakon, ocjenjuje se, u nekim je dijelovima nedorečen, odnosno ograničavajući za razvoj ugostiteljstva i konkurentnost hrvatskog turizma.

Osnovne izmjene koje se predlažu su usklađivanje standarda objekata za privatne iznajmljivače koji su ishodili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu do 1. rujna 2007. godine sukladno tada važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, sa sada važećim istoimenim Pravilnikom čime bi se ujednačio standard objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

Oni koji neće podnijeti zahtjev moći će nastaviti pružati usluge bez prava korištenja oznake kategorije, kazao je ministar.

Prihvaćeni programi za veću dostupnost kredita za ruralni razvoj

Vlada je prihvatila dva programa vezana uz ruralni razvoj - za odobravanje pojedinačnih jamstava te mikro i malih zajmova, koji se većinom financiraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a cilj im je smanjiti kamatne stope i tražene instrumente osiguranja te povećati dostupnost kredita poljoprivrednicima.

Program Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj će subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru putem financijskih institucija omogućiti jamstvo za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga u skladu s uvjetima Programa ruralnog razvoja.
Program je većim dijelom financiran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, iz kojeg je osigurano 114 milijuna kuna. Iz državnog proračuna osigurano je 20,1 milijun kuna ili 15 posto ukupne alokacije sredstava, kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Konačni prijedlozi zakona o platnom prometu, elektroničkom novcu i tržištu kapitala poslani u Sabor

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačne prijedloge tri zakona iz područja financija - o platnom prometu, elektroničkom novcu i tržištu kapitala, koji se usklađuju s europskim direktivama i uredbama.

Kako je izvijestio ministar financija Zdravko Marić, novosti zakona o platnom prometu je uvođenje dvije nove platne usluge - usluga iniciranja plaćanja i usluga informiranja o računu, a također postroženi su zahtjevi za sigurnost plaćanja, u smislu sigurnije komunikacije i pouzdanije autentifikacije klijenta, uvodi se mala institucija za platni promet, a unaprjeđena su i pravila o zaštiti potrošača kao korisnika platnih usluga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!