13:14 / 30.12.2019.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Izmjene Zakona o radu nedjeljom - stižu reakcije

-

-

Foto: - / -

Austrijski model rada nedjeljom mogao bi uskoro postati i hrvatski, a to znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini.
Prema Vladinoj najavi  u novoj godini čekaju nas izmjene Zakona o radu nedjeljom. Ideja je da trgovine rade samo nekoliko nedjelja u godini, no za razliku od radnika, neki trgovci nisu zadovoljni tim rješenjem. Tvrde da će takvo ograničenje ugroziti gospodarski rast.

Austrijski model rada nedjeljom mogao bi uskoro postati i hrvatski, najavljuje ministar gospodarstva Darko Horvat, a to znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Kako je ministar Horvat rekao u HTV-ovoj Temi dana u nedjelju, radilo bi se o osam do 12 nedjelja, uz korespodenciju s poslodavcima i uz mogućnost izbora poslodavaca te njihovog međusobnog dogovora. Namjera je, rekao je,  i da oni radnici koji će imati priliku ili potrebu raditi nedjeljom imaju određenu nagradu poslodavca.

Ministar Horvat u Temi dana o radu nedjeljom

Novi zakonski prijedlog prvo ide u javnu raspravu.

Iako je jedan domaći trgovački lanac već najavio da u 2020. neće raditi nedjeljom, nisu svi trgovci zadovoljni ovim prijedlogom. Slobodan Školnik, glavni direktor Emmezete, kaže kako je trgovina izuzetno važan dio hrvatskog gospodarstva s turizmom i ne treba je i ne smije ju se, kaže, sputavati.

- Nikakav udar na gospodarsku aktivnost nije dobro došao. Mi moramo svi raditi da nam raste gospodarska aktivnost, da nam BDP raste, a ne da ga sputavamo, kaže. 

S druge strane oko 200 tisuća radnika u trgovini pozdravlja ove promjene.

- To je nešto za što se mi dugo vremena borimo i smatramo da će to biti u korist radnika, da će nedjelja u trgovini biti neradna i da će samo određeni broj nedjelja biti u godini kad će poslodavac sam odlučiti kad želi raditi i naravno da će to biti u interesu radnika, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da bi Zakon mogao biti prihvaćen u prvoj polovini sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!