Iznad Grobnika preživjela je samo jedna sirana, posjetili smo je

18.08.2019.

13:13

Autor: Nikolina Gerek/HRT

-

-

Foto: - / -

Imaju i kupce koji im se vraćaju već deset godina. A naiđu po sir na imanje i strani turisti, iako su na tržištu na riječkoj tržnici i u trgovinama zdrave hrane.
Od davnina su se Grobničani bavili stočarstvom, proizvodnjom kravljeg mlijeka i sira. I sve uspijevali prodati naravno u Rijeci. No malo je toga ostalo od domaćeg mljekarstva, pa tako i ovdje. Iznad Grobnika preživjela je samo jedna sirana.

Ondje gdje su po Grobniku hodali Frankopani, danas je sirana Frankulin. 'Od vavek' je tu bilo blaga, a obitelj Kamenar samo ga je brojčano povećala. Pedesetak krava, junica, teladi i dva bika idu na ispašu svaki dan tri sata. I otprilike 300 litara kvalitetnog mlijeka na dan odlazi u proizvodnju sira.

Sve kravlje mlijeko ide u tvrdi zreli sir, slani grobnički, sir škripavac, skutu te po narudžbi u razne polutvrde sireve sa začinima od papra, crvene paprike, bosiljka, do tartufa. U ovoj sirani, koja radi dvanaest godina, jedna je sirarica. A ona priznaje da bi tu mogla biti i dvadeset četiri sata na dan.

- Ja uživam u ovom poslu. Da ne uživam ne bih to delala. I meni ne igra ulogu je li ponedjeljak ili utorak, petak ili nedjelja. Ako treba delat', ja ću delat'. Ja ću poći i na sajam i nekad i za blagdan - i ujutro i navečer. Jer čovjek mora voljeti ono što radi - kaže sirarica Marica Gulić.

Udruženim snagama, a ovdje ih ne manjka, proizvod dobiva i na kvaliteti. Naime, sir Frankulin ima i certifikate za kvalitetu. Pomažu svi članovi obitelji - od djece do starijih, pa i susjedi.

- Idu ljudi sve više na te domaće proizvode. To je skuplje i mora biti skuplje, drukčije od tvorničkih i poljoprivrednih, ručna je uvijek skuplja - kad vi imate malo i potrošite energije. Vidjeti kako će biti, za sada ide to na bolje - otkriva nam Aleksandar Kamenar, vlasnik sirane Frankulin.

Marica je završila školu za siraricu i sama je naučila kombinirati okuse. Grobničani najviše vole svoj autohtoni slani sir, specifičan po mnogo soli. Ne mogu ga toliko proizvesti, kažu, koliki je za njega interes.

Imaju i kupce koji im se vraćaju već deset godina. A naiđu po sir na imanje i strani turisti, iako su na tržištu na riječkoj tržnici i u trgovinama zdrave hrane. Koliko se god zaradi, još se više i potroši. Poticaj im nije velik, a za pašnjak je u proceduri. A budu li i više od pola godine na pozitivnoj nuli, planovi su iz starine u dvorištu napraviti za početak i kušaonicu sira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!