Vrhunsku kapljicu izbirljivo nepce - lako prepozna. Osobito sljubljeno s tradicionalnim jelima. S razlogom, dakako.
Triljsko naselje Čaporice oduvijek je poznato po "dobroj kapljici". Vino je, zbog izvanrednog položaja, mikroklime i bogata tla, izvrsne boje, okusa i mirisa, a zahvaljujući suradnji sa stručnjacima, iz godine u godinu i sve kvalitetnije, što prepoznaju i mnogobrojni turisti.
Vrhunsku kapljicu izbirljivo nepce - lako prepozna. Osobito sljubljeno s tradicionalnim jelima. S razlogom, dakako.
- Kvaliteta je odlična jer je pjeskovito, ima više žala nego zemlje, odnos 70 prema 30, kaže Nedeljko Živaljić.
Na predjelu Gola brda od nekadašnjih milijun i pol trsova ostala je svega trećina, no na osunčanim terasama, zahvaljujući među ostalim i subvencijama grada Trilja, sve češće niču i novi nasadi. Pa tako i 450 trsova vlasnika "najsvježijega" šampionskoga naslova.
- To su sve stare sorte, glavinka, crljenak, plavac, od crnih vina i to je ono što nas diči i što daje tu jednu aromu posebnu ovom vinu. E, to su prepoznali svi gosti, širom Lijepe Naše, od Slavonije, Istre,Dubrovnika, Međimurja, svi su oduševljeni tim vinima, kaže Boženko Žuljević.
Pa i struka. Na peto kušanje i ocjenjivanje pristiglo je dosad najviše uzoraka a, s obzirom na to da su presuđivale nijanse, povjerenstvo se našlo na sto muka. Ali - slatkih.
- Ima visoki potencijal i upravo je preslika jednog domaćeg vina koje je - čudo, kaže Tomislav Svalina, dipl.ing.agr. na Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu.
Staro tako opet postaje novo. Prepoznatljivo i konkurentno. A baš to, osim lokalne i regionalne zajednice te države, financijski, i to izdašno, podupire - i Europa.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!