Unatoč padu poslovanja zbog Covida, obitelj Perajica pršute izvozi

02.02.2021.

07:01

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Pršutana obitelji Perajica

Pršutana obitelji Perajica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj se na godinu pojede oko milijun komada pršuta, no tek je polovina iz domaće proizvodnje. Cilj domaćih pršutara jest povećati proizvodnju, osobito iz domaćeg uzgoja svinja. No, bez jedne velike rasjekaonice mesa to neće ići tako brzo.


Jedna od rijetkih koja ima vlastitu rasjekaonicu je pršutana obitelji Perajica, koji uz sušaru u rodnom Čvrljevu imaju i pogon za preradu i sušenje u Kukuzovcu pokraj Sinja.

- Mi uzimamo svinjske polutke i sami ih rastranširamo i radimo pozicije koje nama odgovaraju. Sve što dolazi od svinje dolazi svježe, nije zamrznuto, puno je kvalitetnije i prepoznatljivije na tržištu, objašnjava Zdeslav Marović, direktor pršutane.

Rasjekaonica im je od velike koristi i za kobasičarnicu, za trajne i polutrajne salame. Kapacitet im je oko 370 tona svinjskog mesa, od butova do kostiju, a sirovina je isključivo domaća. 

- Znači da je svinja uzgojena kod nas u Slavoniji, mi težimo tome, ali još nismo došli do toga, da imamo svinja skroz iz produženog tova, kaže Marović.

Pršutana je registrirana i za izvoz, pa veći dio svoje proizvodnje od pršuta, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda plasiraju na austrijsko tržište.

- To nije veliki udio za sada, ali svaki mjesec ide sve više i više i mi na taj način osiguravamo da ovo bude rentabilna pršutana jer u ovo vrijeme Covida teško je poslovati, pala je kupovna moć, restorani i hoteli ne rade, ova sezona nije bila nešto, dodaje.

Potražnja unatoč svim problemima ipak raste, i premda su već prepoznati na tržištu, žele stvoriti vlastitu robnu marku. Upravo na temelju proizvodnje na tradicionalan način, što je vrlo traženo na domaćem, ali i inozemnom tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!