17:00 / 13.04.2020.

Autor: I.D./Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Izvoz junadi - na čekanju

-

-

Foto: - / -

Stotine junadi s farme u okolici Križevaca čeka isporuku u Italiju, no granice su zatvorene.
Gotovo je potpuno zaustavljen izvoz junadi u Italiju, gdje je završavala trećina proizvodnje naših tovljača, a upitan je i nastavak izvoza na Bliski Istok jer se kupci okreću jeftinijem mesu koje - zbog korona krize - već subvencioniraju neke zemlje. Stoga tovljači traže pomoć Ministarstva poljoprivrede.

Stotine junadi s farme u okolici Križevaca čeka isporuku u Italiju, no granice su zatvorene, pa vlasnik Darko Celovec traži izlaz - kako i komu prodati junad.

- Moja firma se sada u ovoj situaciji bazirala 80 posto na talijansko tržište. Imali smo priljev od 700 000 tjedno, a sada toga više nemamo i ja jednostavno ne znam kako ćemo održati ovu proizvodnju, kazao je Celovec.

Slične probleme ima i većina od oko 330 tovljača iz udruge Baby beef.

- Stanje je gore nego ikada. Prvi put nakon 25 godina stao je izvoz milanskog reza za Italiju i isto tako izvoz žive junadi za klanje. Stao je izvoz koji je na godišnjoj razini oko pola milijarde kuna, rekao je Celovec.

I na farmi u Staroj Rači pokraj Bjelovara, oko 250 utovljene junadi čeka isporuku u Italiju.

- Hotelijeri mogu održavati hotel na hladnom pogonu, ili oni koji se bave uslugama transporta jednostavno će ugasiti kamione i oni neće imati trošak goriva, ali mi svakodnevno gubimo na proizvodnji zato što naša stoka mora jesti. Konkretno na mojoj farmi trošak iznosa hranidbe je oko 400 000 kuna mjesečno, kazao je bjelovarski uzgajivač junadi Nikola Pavičić.

Među mjerama za pomoć - Vlada je najavila da će, bude li potrebno, organizirati interventni otkup. Tovljači podržavaju tu mjeru, no kažu, uvijek su dosad korist od nje imale uglavnom mesne industrije.

Pogledajte video.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!