Jabučka kotlina - najbogatije ribolovno područje Jadrana

08.12.2021.

07:22

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./Plodovi zemlje/HRT

Zaštićena Jabučka kotlina

Zaštićena Jabučka kotlina

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Jabučka kotlina - najbogatije ribolovno područje Jadrana - trajno je zaštićena. U središnjem dijelu kotline zabranjen je sav ribolov, osim izlova tune. Zaštitna mjera postala je trajna nakon dobrih iskustava s privremenom zabranom - rezultirala je oporavkom ribljeg fonda i u susjednim zonama uz Jabučku kotlinu. Zaštitu su s odobravanjem prihvatili i profesionalni ribari. 

Galerija
Zaštićena Jabučka kotlina, Foto: Plodovi zemlje/HRT
Zaštićena Jabučka kotlina, Foto: Plodovi zemlje/HRTZaštićena Jabučka kotlina, Foto: Plodovi zemlje/HRTZaštićena Jabučka kotlina, Foto: Plodovi zemlje/HRT

Gotovo stotinu metara visok vulkanski otok uzdiže se nasred pučine između Hrvatske i Italije. Iako izvan prometnih koridora i bez zaklona za lošeg vremena, omiljeno je odredište ribara. Jer akvatorij uokolo tajanstvene Jabuke - prava je modra oranica!

- Jabučka kotlina je jedno izuzetno važno područje za ribarstvo u Jadranskome moru i to iz dva razloga! Jedan je što je Jabučka kotlina najvažnije rastilište i mrijestilište gospodarski najvažnijih vrsta kao što je oslić, škamp, kozica, grdobina. S druge strane, to je najvažnije ribolovno područje i naše i talijansko. Tako, na primjer, s hrvatske strane ja mislim preko 30 posto ulova dolazi s toga područja, naglašava prof.dr.sc. Nedo Vrgoč iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split

No, desetljećima se ovdje nemilice oralo mrežama koćama, osobito s talijanske strane. Sve dok se nije upalio alarm za uzbunu!

- Situacija je bila jako loša! Kada je u pitanju škamp, pa čak i oslić bila izuzetno ozbiljna. Posebno kod škampa, koji je počeo u našim lovinama svakodnevnim biti prisutan samo u tragovima, govori Petar Baranović, diplomirani inženjer morskog ribarstva i dugogodišnji profesionalni ribar.

Preostala populacija škampa doslovce se - borila za opstanak!

- Počeli smo u lovinama zaticati ženke s vanjskim jajima, koje su kraće od 6 centimetara. Iako je svjetska biološka znanost - ihtiologija - jasno govorila da bi u normalnim okolnostima nekakva minimalna spolna duljina zrelosti bila 10,5 centimetara.To je jedan od bioloških mehanizama koji se aktivira kad je populacija ugrožena. Ti znakovi, sve manja prisutnost i sve manji maseni udio u ukupnim koćarskim lovinama su pokazali da imamo alarmantno stanje, naglašava.

- Na kraju je došlo do neke kompenzacije tog konstantnog pada ulova. To smo pokušali kompenzirati cijenama, normalno. Mi ribari uvijek kažemo da lovimo novce, a ne ribu. Nije bit koliku količinu ribe loviš, nego kolika ti je financijska isplativost toga. Da bi na kraju to jednostavno počelo dolaziti na granice rentabilnosti, govori Joško Pedišić, profesionalni ribar iz Primoštena.

Agonija živog svijeta u podmorju Jabučke kotline, ali i ona u ribarskim mrežama, motivirala je znanstvenike da prije 15-ak godina krenu u izradu podloge za zaštitu toga područja.

- Ta zaštita je bila organizirana na, po meni, jedan pametan i ispravan način. Ona nije došla dekretom ni iz Zagreba, ni iz Bruxellesa, ni iz Rima, nego je došla kao inicijativa znanstvenika, podržana od strane ribara i prihvaćena od strane administracije. Tu posebno naglašavam hrvatsku administraciju, koja je odigrala ključnu ulogu, rekao je Vrgoč.

U središnjem dijelu Jabučke kotline uvodi se zabrana ribolova: 2015. na jednu godinu, pa 2017. na tri. Rezultati - iznad očekivanja! 

- Došlo je do izrazito dobroga pomaka što se tiče biomase resursa u tom području i njihove dužinske strukture. Da prevedem na normalan jezik: znači, povećala se količina oslića, povećala se količina škampa, grdobine, patarača odnosno svih organizama čiji je životni ciklus vezan uz Jabučku kotlinu. To povećanje je vidljivo ne samo u znanstvenim istraživanjima na području koje je trajno zaštićeno, nego i u okolnome moru, naglasio je.

Tako su "u susjedstvu" zone zabrane, gdje je ribolov dopušten dva dana u tjednu, ribarske mreže zahvaćale sve izdašniji ulov!

- I na tom području mi vidimo da se škamp lovi puno bolje nego na ostalim područjima, gdje nije takva zabrana uvedena. Najveće rezultate mi vidimo u najbitnijoj vrsti, a to je oslić, istaknuo je Pedišić.

Ohrabreni rezultatima, hrvatski i talijanski znanstvenici, uz potporu ribara i državne administracije, predlažu trajnu zaštitu Jabučke kotline - što UN-ova Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju početkom studenog i prihvaća!

- Jabučka kotlina je postala primjer ostalim zemljama. Evo, na primjer, na zadnjoj Komisiji za ribarstvo Mediterana smo donijeli preporuke na koji način proglašavati zaštićena područja. To je copy/paste onog što smo radili u Jabučkoj kotlini, kazao je Vrgoč

U obrani bioraznolikosti Jadrana i opstanka ribljeg svijeta u njemu - sada zajednički nastupaju znanstvenici i ribari!

- Kad vidimo da se pojavio sitan oslić - isti moment zovemo Institut, on pozove svoje znanstvenike, zove se Uprava ribarstva. Momentalno se donosi zabrana, kratkotrajna doduše od mjesec dana, ali dozvolimo tom osliću da naraste - lovimo veće primjerke, automatski i veće količine s time istaknuo je ribar iz Primoštena. 

Po jabučkom modelu, priprema se i ribolovna zaštita jednog područja u Sjevernom Jadranu. A ako se slože prekojadranski susjedi - i u Južnom. Da parafraziramo poznatu izreku: ribar sit, a škampi u održivom broju!Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!