Ove godine više od 460 aviolinija povezivat će hrvatska odredišta

01.05.2022.

20:03

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Jača avio promet

Jača avio promet

Foto: HRT / HRT

Na pragu smo turističke sezone kada se intenzivira i avionski promet. Ove godine 60 zrakoplovnih prijevoznika i više od 460 aviolinija povezivat će hrvatska odredišta. Ohrabruje vijest i o nekoliko interkontinentalnih letova iz SAD-a, Kanade i Koreje, no loša je vijest da Ryan Air, koji ima svoju bazu u Zagrebu, privremeno ukida 15-ak međunarodnih linija.


Rat, pandemija, skupo gorivo i inflacija doveli su do otkazivanja niza Ryanairovih letova iz Zagreba, ali i pojedinih interkontinentalnih letova.

- Očekujemo povratak u Dubrovnik United Airlinesa i raduje nas povratak Air Transa koji će letjeti iz Kanade u Hrvatsku – izjavio je Josip Tolić, urednik portala Croatian Aviation.

U jadranskim zračnim lukama optimizam. Na splitskim ulicama sve se više čuju strani jezici. Turista je u gradu dosta pa jača i promet u zračnoj luci. Unatoč ratu i pandemiji, splitska zračna luka ove godine očekuje više od dva milijuna putnika, što je manje od rekordnih 3,3 milijuna iz 2019.

- Sve kompanije, njih 55, brižno čuva slotove kroz ove godine i trude se zadržati ta povijesna prava, ukupno je tržište stabilno i veseli nas da je potražnja jako dobra – naglasio je Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.

I zadarska zračna luka bilježi 60 posto jači promet nego lani, čime bi mogli nadmašiti dosadašnje rekorde.

- Novi su nam prijevoznici Air Libek, Brussels Airlines, Air Srbija, TUI Fly, uz to imamo još 18 novih destinacija Ryan Aira i drugih prijevoznika tako da očekujemo obaranje rekorda iz 2019. - najavio je Josip Klišmanić, direktor zračne luke Zadar.

Više Skandinavaca ovog bi ljeta moglo uživati u Hrvatskoj jer za Praznik rada prvi put u Zagreb slijeće zrakoplov finskog avioprijevoznika.

- Očekujemo da ćemo ove godine ostvariti duplo veći promet nego lani. Zagreb će biti povezan sa 60 destinacija, s 22 kompanije, vraćaju nam se kompanije poput Norwegian Aira – izjavila je Lidija Capković Martinek, glasnogovornica MZL Zagreb.

Ako se sve te zračne linije ostvare, Hrvatska bi mogla dosegnuti 80 posto avioprometa iz rekordne pretpandemijske 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!