16:23 / 07.03.2019.

Autor: Morana Baričević/E.L.S./HRT

Jadranski luksuzni hoteli u potrazi za radnicima

-

-

Foto: - / -

Najveća hotelska grupacija na dubrovačkom području - Jadranski luksuzni hoteli, s ukupno 1100 radnika, ove godine zapošljava 400 sezonaca.
Bliži se početak sezone, a s njim i veća potražnja za sezonskim radnicima u turizmu. Ove su godine znatno povećane kvote za strane radnike u tom sektoru, na čak 15 600. Iako će, kao i lani, na dubrovačkom području najveći broj stranih sezonaca biti iz susjednih država, prema svemu sudeći, ovoga će ljeta doći i radnici iz dalekih zemalja.

Najveća hotelska grupacija na dubrovačkom području - Jadranski luksuzni hoteli, s ukupno 1100 radnika, ove godine zapošljava 400 sezonaca.

- Najviše tražimo sobarice, konobare, kuhare. Međutim tražimo i spasioce na plaži, tražimo određeni broj vatrogasaca, tražimo određeni broj pomoćnog osoblja u svim hotelskim odjelima za sezonu koja počinje 1.4. i traje nadamo se dosta dugo, odnosno sigurno do 31.10. - izjavio je Josip Mikulić, direktor Sektora ljudskih potencijala.

Svoju je priliku ovamo došla potražit i mlada kuharica Matea. Došla je vidjeti što se nudi i zadovoljna je, kaže, uvjetima.

- Po svim vrstama davanja koja idu uz redovnu plaću mi ćemo isplatit ove godine 8300 kuna, a plaća se u odnosu na prethodnu godinu od 1.5. povećava za 4%. - objapnjava MIkulić.

U najjužnijoj županiji, kao i prethodnih godina, traži se oko 4000 sezonaca. Najviše će ih doći iz drugih dijelova Hrvatske, ali nije zanemariv broj niti stranaca. S radnicima iz susjednih zemalja jednostavnije je, kažu poslodavci, jer nema jezične barijere. No, to više nije dovoljno.

- Sve više u najavama imamo agencija koje dovode radnu snagu iz prekooceanskih zemalja - tu su i Filipini, Vijetnam, čak su u kombinaciji Južna Amerika i puste druge zemlje. Ali tu nas čeka malo više posla - priprema na neku kulturu drugu, tradiciju, druge običaje, a da ne kažem i jezik - otkriva Nikolina Trojić, viša stručna suradnica HGK - ŽK Dubrovnik.

Međutim, uvoz radne snage nije i ne bi trebao biti dugoročno rješenje.

- Problem se treba rješavati u srži, a to je upravo naš obrazovni sustav, prekvalifikacije i da na neki način akumuliramo ono što imamo unutar države. Tu su i invalidi koji još uvijek nisu aktivirani na tržištu rada - poručuje Trojić.

A dok se to ne dogodi, dubrovački će poslodavci, uz pomoć Komore, sljedeći tjedan na Sajam poslova u Mostaru - u potrazi za radnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!