Sindikati državnih službi nisu pristali na Vladinu ponudu povećanja plaća

30.09.2022.

Zadnja izmjena 14:22

Autor: V.K./Hina/HRT

Pregovori Vlade i sindikata

Pregovori Vlade i sindikata

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Nakon drugog kruga pregovora Vlade i sindikata državnih službi o povećanju osnovice plaća, održanog u petak, ministar rada Marin Piletić izjavio je da je Vlada iznijela "više nego korektnu ponudu", no čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić kaže kako za sada nisu pristali na nju.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike rekao je novinarima kako konkretne brojeve još ne iznose javnosti, a pregovori o osnovici plaća zaposlenih u državnim službama nastavit će se idućeg četvrtka.

- Na sastanku smo približili stajališta, prihvaćen je prijedlog pregovaračkog protokola o dodatku Kolektivnog ugovora i povećanju osnovice plaće do kraja 2022. i za iduću godinu, kaže Piletić.

Poručio je da Vlada ima razumijevanja za sindikalne zahtjeve, a njezina inicijalna ponuda najveća je u odnosu na sve prethodne pregovore. Cilj im je da pregovori ne traju dugo i ne kreću od nule, nego s konkretnim brojevima koje su danas predložili sindikatima.

- O svemu ćemo još jednom razgovarati s predsjednikom Vlade, nastavljamo pregovore u četvrtak i vjerujem da ćemo se čim prije usuglasiti kako bi primjena dodatka Kolektivnog ugovora krenula što ranije, a to se odnosi i na povećanje osnovice plaće za 2023., rekao je Piletić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je kako za sada nisu pristali na Vladinu ponudu, najprije je moraju iznijeti sindikalnim tijelima i članstvu, a zatim nastaviti pregovore, pa će vidjeti što će dalje biti.

Jagić misli da je moguće postići kompromis na obostrano zadovoljstvo i nada se da će Vlada kao poslodavac imati dovoljno razumijevanja za državne službenike i namještenike te za policijske službenike.

Jagić: Ne pristajemo na povećanje osnovice plaće manje od 8 posto

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić poručio je u petak, uoči nastavka pregovora o povećanju osnovice plaća u državnim službama, kako ne može pristati na povećanje manje od osam posto, a očekuje da će Vladina ponuda biti zadovoljavajuća.

Novinarima je rekao kako očekuje da će sindikalni zahtjevi biti zadovoljeni te dodao da imaju iste zahtjeve kao i sindikati javnih službi. 

- Vidjet ćemo što će nam ponuditi pa ćemo raspraviti na našim tijelima i s članstvom i vidjeti je li to zadovoljavajuće, dodao je.


Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako smatraju da su njihova očekivanja realna, a da s Vladine strane drže da su visoka. 

- Ne očekujemo da ćemo danas nešto riješiti, imamo argumente, ima ih vjerojatno i Vlada, sučelit ćemo ih, vidjet ćemo što će biti, dodao je.

- S obzirom na to da je sutra 1. listopada, ako ne postignemo dogovor, rok će se produljiti. Ne postigne li se dogovor i ako uđemo u spor, postoje neke procedure, no nadamo se da do toga neće doći, rekao je.

Upitan o Vladinoj ponudi sindikatima javnih službi za jednokratnom isplatom (inflatornog dodatka), Lončar je ocijenio da bi to bilo "vrlo korektno" jer najviše trpe oni koji su na dnu "hranidbenog lanca".

- Kao sindikati mislimo da bismo trebali biti solidarni, ali ne mogu jamčiti da će se to dogoditi. Razgovarat ćemo, vidjet ćemo što je ponuđeno, rekao je Lončar.

Napomenuo je kako očekuje da bi danas trebao biti potpisan pregovarački protokol.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!