Jagode - slasni plodovi koji nestaju s hrvatskih polja

19:25 / 02.05.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

-

-

Foto: - / -

Uz vrgoračke, u Hrvatskoj su na cijeni i one iz sela jagoda - Čukovca pokraj Ludbrega.
Počela je sezona jagoda. Uz vrgoračke, u Hrvatskoj su na cijeni i one iz sela jagoda - Čukovca pokraj Ludbrega. Istražili smo kakva je ova sezona te kako ide prodaja jagoda s obzirom na prekomjerni uvoz.

Na varaždinskoj tržnici domaće su jagode tražene. Zahtjevni kupci provjeravaju miris, boju, svježinu.

Oprez ne začuđuje - jer upravo su jagode najviše kontaminirane otrovima. Pa Varaždinci kupuju - od provjerenih proizvođača.

Ivan Horvat posudicu prodaje za deset kuna. Za kupce skupo, za njega - nije.

Od 5 do 13 sati - prodaje na tržnici, ostatak dana provede s obitelji - u polju. Iako je Čukovec na glasu kao selo jagoda - jagodara je sve manje. Nema velike zarade, radnika.

Hrvatska uspijeva zadovoljiti tek 60 posto vlastitih potreba za jagodama, ostatak uvozimo - najviše iz Španjolske i Italije. Dok se ovdje u Čukovcu koriste konvencionalnim metodama uzgoja i po hektaru je prinos tek nekoliko tona, europske zemlje ostvare i 10 puta veće prinose na istoj površini.

Da bi jagodu iz Čukovca ponudili na tržištu - domaći proizvođači moraju proći strogu kontrolu.

Horvatovi su jedni od posljednjih čukovečkih jagodara. Mladi odustaju od proizvodnje, iseljavaju se. Iako su tlo i klima za uzgoj idealni, slasni plodovi s ovih polja polako nestaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!