11:55 / 21.10.2020.

Autor: Vladimir Šetka/Edi Škovrlj/Dnevnik/Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z.

Jahte i jurilice na Biograd Boat Showu

Foto: Vladimir Šetka

Foto: Vladimir Šetka

Foto: - / -

Počeo najveći međunarodni nautički sajam u Hrvatskoj, Biograd Boat Show 2020.
Počeo najveći međunarodni nautički sajam u Hrvatskoj, Biograd Boat Show 2020.

Sajam se održava u razdoblju od 21. do 25. listopada 2020. u biogradskoj Marini Kornati, kategoriziranoj s četiri sidra. Na sajmu će biti predstavljeno 240 izlagača iz zemlje te Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Poljske i Češke.

Biograd Boat Show je među tek nekoliko nautičkih sajmova na svijetu koji će se održati unatoč globalnoj pandemiji. Važno je istaknuti da se sajam potpuno održava na otvorenom, u biogradskoj marini, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Upravo zbog pandemije sajam traje dan više, ukupno 5 dana, što je odlična vijest za sve zaljubljenike u brodove. Inače, uz predstavljanje plovila, u Biogradu se održavaju i 4. Dani nautike, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

- Ovaj sajam punim jedrima plovi, zahvaljujući nautičkoj industriji u Hrvatskoj, koja je ove godine pokazala svu snagu i bila elitni hrvatski turistički proizvod, što mora biti i u budućnosti rekao je, Goran Ražnjević, organizator Biograd Boat Showa.
Posljednje uljepšavanje brodova, na sajmu baš svi, moraju blistati. No ništa na prazan želudac. Slavonski su proizvodi i ovdje na cijeni.

Teško da će bilo koja od ovih ljepotica imati problema s plovidbom. Ova jedrilica, a početna joj je cijena i to bez jedara - pola milijuna kuna duga je 17, široka 5 metara. Kada se privežete u marini, primjerice, platite jedan vez - a zauzmete dva.

- Brod je dosta širok da se dobije što više komoda unutra, a isto tako trup je dobro podešen za jedrenje. Ima jako dobre nautičke karakteristike, dodao je Tonči Dragičević.

Iako će se Dalmatinci uvijek pohvaliti da su "meštri od mora", većina hrvatskih brodogradilišta nalazi se na kontinentu.

- Zahvaljujući klimi vi ovdje možete lijepo uživati, mi moramo raditi, rekao je Igor Meštrović.

Kako bi na zagrebačkom Markuševcu izgradili brod poput ove motorne jahte Mirakul.

- Ovaj brod košta 350 tisuća eura plus PDV , to je naš najveći model, istaknuo je Saša Hrlec.

Do sada je prodano dvadesetak ovakvih brodova, no  unatoč tome, domaćim brodogradilištima ne cvjetaju ruže.

Meštrović je naglasio kako je ovo doslovno preživljavanje. I zato je važan Biogradski nautički sajam.

- Ove godine neće biti najveći sajam, no, mi smo osigurali preko 240 izlagača na sajmu što je zaista respektabilan broj i s tim smo zadovoljni. Time osiguravamo i kontinuitet nautičke industrije i nautičkog sajma, kazao je predsjednik Uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!