18:42 / 23.10.2018.

Autor: I.R.Č./I.H./HRT

Jajomat - lakši plasman i jednostavnija kupnja

-

-

Foto: - / -

Jaja su uvijek svježa i iz slobodnog uzgoja, a jajomat pune viškom, kada se namire "veliki" - stalni kupci.
Nakon mljekomata u zemlji su sve popularniji - jajomati. Samoposlužni automat puni se svježim, domaćim jajima koja nesu kokoši iz slobodnog uzgoja što kupci - sve više cijene.

Posljednji jajomat postavljen je u Šibeniku. Jaja su stara najviše tri dana. Ivan Rakić, proizvođač jaja, investirao je u jajomat iz dva razloga: lakši plasman i jednostavnija kupnja. Jaja su uvijek svježa i iz slobodnog uzgoja, a jajomat Rakić puni viškom, kada se namire "veliki" - stalni kupci. Mi punimo količine koje će se prodati u naredna 2-3 dana obzirom da ne želimo gomilati niti skladištiti jaja u jajomatu, rekao je.

Rakićeve kokoši su iz slobodnog uzgoja, u Hrvatskoj je takvih farmi 66. 'Kokoši ne nose u godini 360 dana kao u farmerskom uzgoju, već negdje 200, 250 jaja u godini', dodaje Rakić.

U Hrvatskoj se godišnje pojede preko 720 milijuna jaja - po 1 stanovniku 180 jaja. 675 milijuna ih proizvodimo. Uvozimo gotovo 100 milijuna. Navijaju kupci stoga za jačanje domaće proizvodnje. Jer domaće je domaće!

A ne treba za jajomat velika mudrost. Do supernamirnice iz Pakova sela doći se može - u tri koraka. Šibenčani se tek upoznaju s novitetom. Nakon 15 godina u peradarskoj industriji i za Rakiće je jajomat izazov. Ali već im je na umu: širenje kapaciteta.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!