12:48 / 02.05.2019.

Autor: HRT

Jamnici plus koncesija za crpljenje vode

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je dala suglasnost na prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje vode s Jamnice na Jamnicu plus.
Vlada je dala suglasnost na prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje vode s Jamnice na Jamnicu plus, a pokrenula je i jamstveni program "Plus" te predložila izmjene zakona o poštanskim uslugama kojima želi smanjiti razlike u cijenama prekogranične dostave paketa.

Jamnica plus od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražila je prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje termalne vode za tehnološke potrebe i za prodaju na tržištu. S obzirom na to da se sva imovina Jamnice prenosi kao gospodarska cjelina na Jamnicu plus, prijenosom ugovora koncesije ugovorene količine zahvaćene vode ostaju iste kao i rok na koji se prvotno dala koncesija.
Nakon donošenja odluke Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sklopit će dodatak postojećem ugovoru koncesiji, a sve isto odnosi se i na prijenos koncesije za crpljenje mineralnih voda. 

Na sjednici Vlade donesena je i odluka o prihvaćanju jamstvenog programa "Plus" s ciljem da se  državnim jamstvima pokriva dio glavnice kredita ili leasinga subjektima malog gospodarstva. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić naveo je da će jamstvenim programom "Plus" Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije izdavati jamstva za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga subjektima malog gospodarstva. Riječ je o instrumentu osiguranja  koji  bi se u cijelosti financirao  iz nacionalnih sredstava te koji je kao takav već dugi niz godina prepoznat kod financijskih institucija.

Predviđeno je odobravanje pojedinačnih jamstava do najvišeg iznosa od 2 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti za mjeru A investicije, do milijun eura za mjeru B obrtna sredstva i do 50.000 eura odnosno do dva milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, ovisno u statusu subjekta malog gospodarstva, za mjeru C  kupnja poslovnih udjela. Pritom mjere definirane tim programom, a  namijenjene za investicijske kredite i leasing, te kredite za obrtna sredstva, ograničavaju najvišu stopu jamstva na 50 posto glavnice kredita, izuzev mjere C kupnja poslovnih udjela kod kojih najviša stopa jamstva iznosi 80 posto za mikro subjekte malog gospodarstva, odnosno 60 posto glavnice kredita za male i srednje subjekte malog gospodarstva. Najkraće trajanje jamstva iznosi jednu godinu dok najdulje nije ograničeno. 

Vlada je utvrdila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama kojim će se uz ostalo omogućiti poticanje tržišnog natjecanja te povećati transparentnost cijena, a radi smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa koje plaćaju građani te mala i srednja poduzeća. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se zakonskim izmjenama potaknuti tržišno natjecanje te povećati transparentnost cijena, u svrhu smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa koje plaćaju građani, mala i srednja poduzeća, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima. To bi, kaže Butković, trebalo donijeti i smanjenje cijena te omogućiti jednostavniju i pouzdaniju prekograničnu dostavu, kupnju i prodaju robe i internetskih usluga na području cijele Europske unije, a time i bolju zaštitu potrošača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!