Janaf može isporučivati naftu srpskom NIS-u

22.04.2022.

13:45

Autor: Hina/A.P.C.

Postrojenja Janafa na Krku

Postrojenja Janafa na Krku

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Jadranski naftovod (Janaf) izvijestio je da mu je omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je sklopio sa srpskom kompanijom NIS, a objavio je i da je sklopio ugovore o skladištenju s Agencijom za ugljikovodike i Delat il Internationalom.

Janaf je 29. ožujka izvijestio da je sankcijama EU-a Rusiji zbog agresije Ukrajinu obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je tada da će problem isporuke nafte rješavati zajedno s Hrvatskom i s Europskom unijom.


U petak je Janaf putem Zagrebačke burze izvijestio da je Uredbom Vijeća EU-a od 8. travnja, o izmjeni Uredbe EU-a o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. 


Tim su ugovorom rezervirani transportni kapaciteti Janafa po načelu "puno za prazno" u ukupnoj količini 3,2 milijuna tona nafte (plus/misnus deset posto) i nakon 15. svibnja ove godine.

Iz Janafa su također priopćili da je ta kompanija s Agencijom za ugljikovodike sklopila ugovore o skladištenju dijela obveznih zaliha naftnih derivata za 20.000 prostornih metara dizelskog goriva i jednako toliko bezolovnog motornog benzina na Terminalu Omišalj, u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2022.


S kompanijom Delta-Oil International Janaf je sklopio ugovor o skladištenju 169.000 prostornih metara sirove nafte na Terminalu Omišalj za razdoblje od 15. travnja do 15. kolovoza 2022. 


Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić smatra da su ti novi ugovori još jedna potvrda snage Janafa te važnosti društva kao ključne sastavnice energetskog tržišta Europske unije, Hrvatske i ovog dijela Europe.


- Proaktivnost i strateško promišljanje Uprave u kreiranju novih poslovnih odnosa jamstvo su širenja poslovanja i ostvarivanja novih prihoda. Poslovanje i financijski položaj društva stabilni su te očekujemo da ćemo i 2022. godinu završiti izvrsnim poslovnim rezultatom, istaknuo je Adanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!