14:03 / 16.10.2020.

Autor: P.F./HRT/Hina

Janaf poništio natječaj na koji se javio Elektrocentar Petek

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na natječaj su prostigle dvije ponude, Elektrocentar Petek i Inel-montaže. Ponuda Peteka bila je povoljnija, u iznosu od 19,298 milijuna kuna, a ponuda Inel-montaže bila je 21,491 milijun kn.
Uprava Janafa je na današnjoj sjednici iskoristila pravo da iz opravdanih razloga, navedenih u uvjetima nadmetanja, poništi odluke provedenog javnog nadmetanja za izvođenje radova u projektu modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj na kojeg su prostigle dvije ponude, Elektrocentra Petek i Inel-montaže, pri čemu je ponuda Peteka bila povoljnija, u iznosu od 19,298 milijuna kuna, dok je ponuda Inel-montaže bila 21,491 milijun kuna. 

Odluku su poništili bez ikakve odgovornosti za troškove i štetu ponuditeljima te ju objavili na svojim internetskim stranicama.

➡️ Osumnjičenima za aferu Janaf produljen istražni zatvor
➡️ U mreži Prvog o aferi "Janaf"
➡️ Marić: Financiranje za sve naše potrebe za ovu godinu smo osigurali
➡️ Je li bilo zlouporabe vlasti u istrazi afere "Janaf"? 
➡️ 
DORH odgovorio na prozivanja o curenju informacija
➡️ Božinović u Dnevniku: Istražuje se curenje podataka
➡️ Ostavka Barišića na dužnost predsjednika županijskog HDZ-a
➡️ Otvoreno o ključnom problemu u borbi protiv korupcije

Ti uvjeti navode kako se nametanje može poništiti ukoliko nijedna ponuda ne udovoljava zahtjevima Dokumentacije za nadmetanje, ako je cijena najpovoljnije ponude previsoka, ako je cijena najpovoljnije ponude viša od planiranih sredstava, ako se ocijeni da se na tržištu može postići niža cijena, odnosno povoljniji uvjeti nabave ili zbog naknadno promijenjenih okolnosti.

Podsjetimo, Uskok je prošli mjesec pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima. Među osumnjičenima za primanje i davanje mita su bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević i vlasnik Elektrocentra Petek, Krešo Petek.

Mediji su danas objavili i da je velikogorička Vodoopskrba poništila natječaj zbog kojega su u pritvoru završili velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te Krešo Petek i njihovi suradnici.

Riječ je o natječaju za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava, čija je procijenjena vrijednost iznosila 97,3 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji istražitelji sumnjaju da je namješten kako bi ga dobila Petekova tvrtka.

Elektrocentar Petek za taj je posao ponudio 118,8 milijuna bez PDV-a, a druga pristigla ponuda, i to Strabaga, iznosila je 139,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!