11:12 / 02.04.2019.

Autor: I.H./HRT/Hina

Janaf u rad pustio tri nova spremnika za naftu

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Investicija je vrijedna oko 280 milijuna kuna, a u izvođenju radova sudjelovale su hrvatske tvrtke.
Na JANAF-ovom Terminalu Omišalj ministar državne imovine Goran Marić pustio je u rad tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte. U izgradnju spremnika s pripadajućom infrastrukturom investirano je oko 280 mil kn. Kapacitet spremnika je 240.000 m3, a njihovom izgradnjom se ukupni kapacitet povećao na 1.400.000 m3. U izvođenju radova sudjelovale su hrvatske tvrtke.

Predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević rekao je kako je ovaj terminal, prema svim zaključcima, među prva tri u svijetu.

- U ovom smo trenutku najveći izvoznici nafte u ovom dijelu Europe, dodao je.

Istaknuo je važnost ovoga projekta - radili su ga domaći izvođači, sva domaća operativa bila je u potpunosti upregnuta, projekt je realiziran u rekordnom roku - mjesec dana ranije nego što je planirano, i to bez dodatnih troškova - a stajao je 280 mil kn.

Ministar državne imovine Goran Marić zahvalio je Upravi Janafa jer je sve odrađeno na najvišoj profesionalnoj razini, to je dokaz da i državne tvrtke mogu biti na najvišoj profesionalnoj razini s najvišom profesionalnom kulturom.Marić je rekao da je danas prekrasan dan i za hrvatsko gospodarstvo - Janaf je obavio sjajan posao i jedinstven je primjer jer je sve napravljeno prije roka.

- Ovo je dokaz da se na najvišoj profesionalnoj razini mogu odrađivati poslovni procesi i u tvrtki gdje je većinski dioničar RH. Kada se vide pogoni, vidi se trag visoke profesionalne razine i poslovne kulutre, kazao je.

Janaf 68 posto svog prihoda ostvaruje izvozom, Kovačević kaže da će ova investicija omogućiti to povećanje i projekt ide u tom smjeru. Dodao je kako treba naglasiti da je ovo vodilja kako bi hrvatsko gospodarstvo trebalo izgledati jer nema razloga biti među lošijima u EU-u - ono zaslužuje bolje uvjete, a tu najviše pomažu investicije.Ukupni prihodi JANAF-a u 2018. su bili 718,8 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi bili 411,2 milijuna kuna, za 3,5 % manji nego prethodne godine. Lani je JANAF ostvario bruto dobit od 370,6 milijuna kuna, što je 4,5 % više nego u prethodnoj godini. Ostvarena je neto dobit od 303,7 milijuna kuna, također 4,5 % veća nego godinu prije.

JANAF je lani uložio 457,4 milijuna kuna vlastitih sredstava, najviše za gradnju novih spremnika. Ulaže se i u objekte sigurnosti i zaštite okoliša, a u ovoj godini očekuju se nova ulaganja u modernizaciju naftovodno-skladišnog sustava te u nastavak pripreme i gradnje novih kapaciteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!