Jasminko Herceg novi predsjednik HUP - Koorodinacije veledrogerija

31.08.2022.

13:26

Autor: Hina/HRT

Jasminko Herceg

Jasminko Herceg

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Za novog predsjednika HUP - Koordinacije veledrogerija u sljedećem dvogodišnjem mandatu koji počinje 1. rujna izabran je Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike, izvijestili su u srijedu iz HUP-a.

Herceg je izabran na redovnoj sjednici HUP-Koordinacije veledrogerija. Za dopredsjednika je izabran predsjednik uprave Phoenix farmacije Jasmin Huljaj.


Herceg je istaknuo kako će veledrogerije i dalje biti partner sustavu te će Koordinacija nastaviti raditi na zajedničkim ciljevima - uređenju sustava plaćanja za lijekove i medicinske proizvode te unaprjeđenju uvjeta poslovanja veledrogerija u Hrvatskoj kao djelatnosti od vitalnog značaja za čitav zdravstveni sustav.


- Veledrogerije u ovom trenutku imaju veliki problem i s cijenama energenata, cijene plina porasle su nam i do 15 puta, kazao je Herceg napominjući kako mogućnost značajnije racionalizacije potrošnje u njihovom poslovanju ne postoji s obzirom na to da se lijekovi moraju čuvati u strogo propisanim uvjetima, dio kojih je i tzv. hladni lanac.


- U tome dijelu veledrogerije od države očekuju hitne zaštitne mjere u vidu fiksiranje cijene plina i struje koju plaćaju veledrogerije, uz od države subvencionirani ostatak cijene, obzirom da cijene lijekova i medicinskih proizvoda koje veledrogerije distribuiraju određuje država bez ikakve mogućnosti njihove korekcije od strane samih veledrogerija, što je to slučaj kod svih ostalih gospodarstvenika, istaknuo je Herceg.


HUP-Koordinaciju veledrogerija čine četiri najveće veledrogerije - Medika, Phoenix farmacija, Oktal pharma i Medical Intertrade, tzv. Full Lineri, koji svakodnevno opskrbljuju bolnice i ljekarne lijekovima i medicinskim proizvodima na području cijele Hrvatske, uključujući i najudaljenije otoke i ruralna područja, podsjetili su iz HUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!