18:58 / 07.04.2020.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Dnevnik/IMS/HRT

Je li turistička sezona propala?

Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM /PIXSELL

Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM /PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Onima koji su imali uplaćene angažmane bit će izdani vaučeri kao jamstvo da će moći putovati u drugom terminu.
Utjecaj pandemije na globalna turistička kretanja iznimno je negativan i očekivano je vidljiv i na turističkim rezultatima ostvarenim tijekom proteklog mjeseca u Hrvatskoj. U usporedbi s ožujkom 2019. pad u dolascima je 74 i pol posto, a u noćenjima 53 posto. Uskrsni blagdani inače bi bili početak turističke sezone.

Scenarij je to kojeg su se mnogi pribojavali. Zbog situacije vezane uz koronavirus putovanja su stala. Onima koji su imali uplaćene angažmane bit će izdani vaučeri kao jamstvo da će moći putovati u drugom terminu kada to bude moguće. Hrvatski putnici vačer će moći iskoristiti do kraja iduće godine.
Bit će moguć i povrat novca i to šest mjeseci nakon što putovanja zažive.

- Nakon tog perioda ukoliko gost ne želi putovati onda mu se vraća novac, ističe predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba.

- 80 posto i više ljudi bez problema prihvaća vaučer i dalje namjerava ostvariti to svoje putovanje, naglašava predsjednik Udruge putničkih agencija Tomislav Fain.

Kad uvjeti dopuste, turistički djelatnici bit će spremni. Nadaju se da ljetna sezona ipak nije posve izgubljena.

- Mi se nadamo da će se jedan dio glavne sezone i podsezone odraditi. No neovisno o tome, zima će biti teška i duga i apeliramo na zakonodavca da sve mjere koje budu donesene za turistički sektor imaju snagu valjanosti do početka iduće turističke sezone, istaknuo je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Zrakoplovi su prizemljeni, a aviokompanije otkazuju letove čak i do kraja godine. Dubrovačka zračna luka zbog toga već trpi štetu od više desetaka milijuna kuna.

Unatoč toplijem vremenu turizam je u hladnom pogonu. Mnogi, iako su rezervacije zaustavljene, mogu izdržati još nekoliko mjeseci.

- Ukoliko i u najcrnjem scenariju ne bude turističke godine, a mi se nadamo da će se ipak nešto dogoditi, sigurno da će počevši od same jeseni situacija biti izuzetno teška, smatra Veljko Ostojić.

- Zastupam stajalište da ćemo ove godine jako malo od turizma imati, ali ako dobro sve pripremimo druga godina mogla bi biti kvalitetna, smatra Boris Žgomba.

Ako se epidemiološka sitaucija popravi - blag oporavak turizma moguć je tijekom babljeg ljeta, u rujnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!