13:52 / 02.10.2019.

Autor: V.K./Hina

Jedan od najvećih fondova na svijetu povlači se iz naftnih kompanija

-

-

Foto: - / -

Norveški stabilizacijski fond postupno će se povući iz vlasništva u kompanijama koje se bave isključivo proizvodnjom nafte.
Norveški stabilizacijski fond postupno će se povući iz vlasništva u kompanijama koje se bave isključivo proizvodnjom nafte, objavilo je norveško ministarstvo financija.

Norveški državni mirovinski fond Global povući će se iz svih 95 takvih kompanija, stoji u priopćenju objavljenom u utorak navečer.

Procjenjuje se da je sredinom rujna vrijednost tih vlasničkih udjela iznosila 54 milijarde norveških kruna (5,9 milijardi dolara), navodi se u priopćenju.

Početkom godine norveški parlament odobrio je prijedlog središnje banke o njihovoj prodaji kako bi se smanjio rizik povezan s mogućim trajnim padom cijena nafte. Središnja banka upravlja fondom.

Norveški stabilizacijski fond osnovan je 1990. radi ulaganja prihoda od prodaje nafte i plina i jedan je od najbogatijih u svijetu. Na upravljanje mu je povjerena imovina ukupne vrijednosti 1.100 milijardi dolara, uključujući vlasničke udjele u 9.100 kompanija iz cijelog svijeta.

Godine 2015. prodali su udjele u kompanijama u kojima poslovanje s ugljenom donosi više od 30 posto ukupnih prihoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!