16:17 / 17.08.2019.

Autor: Perina Pribilović/HRT

Jedna krava promijenila život obitelji Franjić

-

-

Foto: - / -

Jedna darovana krava - mladoj obitelji Franjić promijenila je život. Jer su odmah nakon nje prvi u Dalmaciju doveli britansku pasminu goveda - jersey.
Prije godinu i pol Marin i Jelena Franjić iz Gradca u općini Ružić odlučili su živjeti na selu. Sve je počelo s jednom kravom koju su dobili na poklon. Vrlo brzo pokrenuli su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - koje je danas prava farma sa 16 goveda, 15 koza i 35 magarica.

Jedna darovana krava - mladoj obitelji Franjić promijenila je život. Jer su odmah nakon nje prvi u Dalmaciju doveli britansku pasminu goveda - jersey.

- One su prvi genetski srodnik naše hrvatske autohtone pasime buše s tim da je kod njih rađena selekcija na visoku kvalitetu i količinu mlijeka. One imaju 8 posto mm i bjelančevina što nema niti jedna druga pasmina na svijetu - objašnjava Marin Franjić.

Zato je i sir vrhunske kvalitete - što je ovom OPG-u glavni proizvod.

- Svakodnevno se to milijeko prerađuje ili radimo mlade sireve, jogurte, voćne, tekuće, ima ljudi koji žele mocarelu pa se pravi i mocarela - kaže Marin.

Za vrhunske, nagrađivane proizvode tržišta ima. Sve je prodano unaprijed jer imaju, kažu, stalne kupce.

Kada su se ovaj veterinar i zrakoplovna tehničarka odlučili za život na selu - životinje su im postale glavni izbor. Ljubavi i prostora ima i za magarice. Te zaštićene autohtone vrste dvostruko im koriste. Održavaju okoliš a u pojedinim djelovima godine ih koriste za mužnju i prodaju magareće mlijeko.

Raditi moraju baš svaki dan. No nisu, kažu, požalili. Šibensko-kninska županija poljoprivrednicima svake godine dodjeljuje subvencije. Ove godine riječ je o milijun i 300 tisuća kuna. Njihov OPG dobio je 25 tisuća - za modernu ekološku proizvodnju. Kupili su duplikatore za pasterizaciju mlijeka i laktofrize.

No, ambicije su i mnogo veće. Žele izgraditi pravu mljekaru s kušaonicom. A za to će im trebati i veći poticaji. Nadaju se ovi mladi farmeri da bi pomoć mogli dobiti iz fondova Europske unije. Naime, osim što proizvode - spašavaju i iseljeno hrvatsko selo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!