13:27 / 10.09.2019.

Autor: V.K./Hina

Jedna ponuda za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida

Fiti: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fiti: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Agencija za ugljikovodike (AZU) zaprimila je jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida.
Agencija za ugljikovodike (AZU) zaprimila je jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, doznaje se u utorak iz AZU-a. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!  
Natječaj je otvoren 8. veljače, a završio je danas, 10. rujna u 12 sati, dok je okvirni rok za izdavanje dozvola prosinac ove godine.

- Zadovoljni smo, jer je pristigla ponuda, da je i ovaj natječaj uspješno okončan, a ne treba zaboraviti da se radi o još uvijek neistraženom području. Također smo zadovoljni jer su svi natječaji za kopneni dio Hrvatske dobro prošli, naveli su Hini iz AZU-a, nakon otvaranja ponude.

Povjerenstvo za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida proučiti će i ocijeniti je li ponuda u skladu s pravilima natječaja.  

Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.

Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Novim istražnim aktivnostima na području Dinarida, koje se smatra neistraženim područjem, potiču se aktivnosti koje bi dovele do smanjenja pada proizvodnje plina i nafte u Republici Hrvatskoj, istaknuli su u Vladi krajem siječnja, kada je i donijeta odluka o pokretanju nadmetanja za Dinaride.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!