Jednostavnija procedura za rad od kuće

07.01.2020.

08:24

Autor: D.M./HRT

default error photo
Ovaj tjedan na snagu stupa Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izradi procjene rizika za poslodavca.
Mreža poduzetnica "Women in Adria" krajem prošle godine održala je konferenciju ''Prkosne i ponosne'', u poduzetničkom inkubatoru u Antunovcu, s ciljem edukacije, umrežavanja i pokretanja dijaloga s lokalnim vlastima o specifičnostima ženskog poduzetništva i mogućnostima potpore.

Svaki je poduzetnički početak težak, posebice ženama. Njihovo je poduzetništvo specifično. Renata Hampovčan vlasnica je knjigovodstvenog servisa. Na početku joj je bilo teško, kaže, ali kad se krene, vremenom se sve uskladi i nije strašno. Ured je otvorila u poduzetničkom inkubatoru Antunovac i kao žena nije naišla ni na kakve probleme.

Usklađivanje privatnog i poslovnog života najveća je prepreka koju žene moraju svladati. Poduzetnice nemaju porodiljnog dopusta. Ako imate malu tvrtku, vi niste velika direktorica koja sjedi u svojoj fotelji i vozi se u velikom autu. Vi ste glavni radnik i tvrtka o vama ovisi, kaže Ivana Matić, osnivačica Women in Adria.

Iako je realnost žena poduzetnica dosta surova, ipak se trendovi mijenjaju. Sve je veći broj žena u upravama i visokom menadžmentu, no moglo bi i bolje. Općina Antunovac, koja je najrazvijenija u Slavoniji, namjerava više pomoći ženama poduzetnicama.Ovaj tjedan na snagu stupa Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izradi procjene rizika - poslodavci će od sada lakše radnicima omogućiti rad od kuće. Kako bolje uskladiti poslovni i privatni život u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Milica Jovanović, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), Diana Kobas Dešković, predsjednica Instituta Zaposlena mama i Vladimir Benić, osnivač CareerCentra i stručnjak za procese zapošljavanja i brendiranje poslodavaca.

- Ovo je prvi korak ka fleksibilizaciji radnih odnosa u RH. Za sva ona radna mjesta za koja je procjena malog rizika kod poslodavca (administrativni poslovi i sl.) djelatnik koji bude želio raditi 'od doma' neće više poslodavcu morati podnositi dokumentaciju i raditi ponovnu procjenu rizika, kazala je Milica Jovanović. Pozitivna posljedica je i zadovoljstvo radnika i bolja produktivnost, dodala je. - Ovo je odgovor na potrebe radnika i tržišta rada. Poslodavci se trude poboljšati na relaciji radnik-tvrtka, unaprijediti iskustvo rada jer je sve teže naći kvalitetnog radnika. Radi se o dodatnim benifitima, pogodnosti za majke, rad od kuće itd., kaže Vladimir Benić.

- Država ima sve više sluha za usklađivanje privatnog i poslovnog života, a za to je potaknuta i od Europske komisije. Ove je godine donesena direktiva o usklađenju privatnog i poslovnog života koju su sve države članice dužne implementirati do kolovoza 2022. Uvode se fleksibilni radni angažmani, dodatni dani roditeljskog dopusta za tate (deset plaćenih dana) i obvezni roditeljski dopust 4+4 od kojih su dva neprenosiva (ne može se s tate prebaciti na mamu), kazala je Diana Kobas Dešković. Više pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!