12:44 / 06.09.2019.

Autor: Danijela Hegediš/V.K./HRT

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu

-

-

Foto: - / -

U Gudovcu je počeo 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, najveći hrvatski poljoprivredni sajam. Ove je godine privukao više od 500 izlagača iz 11 zemalja.
U Gudovcu je počeo 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, najveći hrvatski poljoprivredni sajam. Ove je godine privukao više od 500 izlagača iz 11 zemalja, a na svečanom otvorenju bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Na sajmu su izloženi poljoprivredni strojevi i to ono najbolje što se trenutno nalazi na tržištu. Strojevi su vrijedni i nekoliko milijuna kuna, ali zahvaljujući ruralnom fondu EU, oni posljednjih godina nailaze i na kupce.

Središnji događaj na sajmu je Državna stočarska izložba koja je okupila više od 200 izlagača iz čitave Hrvatske s 524 grla. Najbolja grla i ove će godine biti nagrađena.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, nazočila je otvaranju sajma i istaknula kako je poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj u porastu te najavila pojednostavljenje prijave za Europske fondove.

- Tek sad dolaze do izražaja velika ulaganja iz proteklih godina. Uvjerena sam u pozitivne trendove i smanjenje uvoza hrane, koji jako opterećuje našu poljoprivrednu proizvodnju, napomenula je Vučković, dodajući da je lani isplaćeno 5,7 milijardi kuna poljoprivrednih poticaja, što je čak tri milijarde kuna više nego 2013. godine.

Sajam je otvorila njegova pokroviteljica, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je naglasila važnost hrvatske poljoprivrede u izgradnji održivog gospodarstva.

- Zemlja je život, a stanje u poljoprivredi odražava se i na ono najbolnije, demografiju. Upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje. Nadam se da će u roku biti donesena nova i jasna strategija hrvatske poljoprivrede koja će zacrtati pravce razvoja poljoprivrede, naglasila je predsjednica.

Jesenski sajam od prošle godine bogatiji je za dvije nove manifestacije, HOROP-Sajam opreme za hortikulturu i GRO-KO-Sajam građevinske i komunalne opreme, a četvrtu godinu za redom organizira se PETI ELEMENT-Sajam grijanja i obnovljivih izvora energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!