11:44 / 27.02.2019.

Autor: HRT

Jesmo li spremni za euro? Stručnjaci podijeljeni

-

-

Foto: - / -

Hrvatska se priprema kunu zamijeniti eurom.
Hrvatska se priprema kunu zamijeniti eurom. Vlada i HNB su u velikim pripremama, objašnjavaju građanima i cijeloj javnosti sve prednosti koje dolaze s eurom i moguće rizike. Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić nije baš oduševljen tom idejom. Za emisiju "U mreži Prvog" Hrvatskog radija pojasnio je i zašto. Protiv eura kao valute nema ništa, ali misli da je Hrvatska nespremna ulaziti u cijelu ovu priču. Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek pak poručuje - bit ćemo potpuno spremni za uvođenje eura.

- Zapravo ja nisam protiv eura, ali sam protiv uvođenja eura u Hrvatsku. Euro je novac, ali je prije svega u Europi politički instrument oko kojega se željelo ujediniti Europu, komentira Jurčić i dodaje kako, s druge strane, zajednička europska valuta odgovara najrazvijenim i najvećim zemljama.

Upozorava da nije dovoljno samo preuzeti valutu nego treba imati ekonomiju čija će valuta biti slika te ekonomije. Euro je sada, kaže on, slika njemačke ekonomije. Valuta je, pojašnjava dalje, slika snage gospodarstva.

- I vi ako uvedete euro u Hrvatskoj, imat ćete predodžbu da je hrvatsko gospodarstvo jako kao euro, a ustvari ono je jedno od najslabijih u Europi, kaže Jurčić i dodaje da se hrvatsko gospodarstvo treba presložiti da bi moglo stvarno koristiti blagodati eura.

- Zasad apsolutno ne, zaključuje.

Je li Hrvatska spremna za prelazak na euro - da kunu zamijeni zajedničkom europskom valutom? Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek  odgovara:

- Hrvatska se priprema. Priprema se dobro i u jednom razumnom razdoblju, otprilike 4 godine, bit će potpuno spremna za uvođenje eura.

Na pitanje znači li to da bismo 2023. mogli kunu zamijeniti eurom, odgovara da je teško govoriti o točnim datumima, no bit ćemo - kaže - potpuno spremni, u svakom pogledu, i u institucionalnom i u organizacijskom.

- Gospodarstvo smatra da je prilično spremno za uvođenje eura. A i stanovništvo kao što znamo štedi u eurima, sve velike vrijednosti iskazuje u eurima. Kada prodajete stan ili kupujete, naravno da ćete se uvijek suočiti s cijenom iskazanom u eurima. To je jednostavno neka naša navika, praksa i to se neće promijeniti u idućih 3 do 4 godine, poručila je.

Pogledajte emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!