16:20 / 30.10.2019.

Autor: Ivica Grudiček/T.V./HRT

Jesu li ruske carske ovce spas za zagorske brege?

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskom zagorju, vjerovali ili ne, sve više obitelji uzgaja ovce. Prikladne su za zagorske brežuljke, čiste travnjake i zapuštene livade, a njihovo je meso na cijeni. Evo priče o Mladenu Smontari koji uzgaja ruske carske ovce.
U Hrvatskom zagorju, vjerovali ili ne, sve više obitelji uzgaja ovce. Prikladne su za zagorske brežuljke, čiste travnjake i zapuštene livade, a njihovo je meso na cijeni. Evo priče o Mladenu Smontari koji uzgaja ruske carske ovce. 

Nekada su naša sela na sjeveru zemlje živjela od mlijeka, nema kuće koja nije imala kravicu, dvije. Danas mnoge su staje napuštene, livade neobrađene. Da se to ne dogodi na njegovom imanju Mladen Smontara odlučio je uložiti u rusku carsku ovcu.

- Imamo osam do devet hektara u komadu, ne možemo dozvoliti da nam to zaraste. Zato smo tražili nešto što ćemo imati nakon konja i tako smo se odlučili na ovce, objašnjava Mladen.

Investicija nije zahtjevna - potrebno je izgraditi improviziranu staju za zaklon, pojilice. Sve ostalo ove životinje odrađuju same - polako brste zagorska polja, brežuljke.

- Mi smo sad tu u nizini, bilo bi idealno da smo na brežuljcima gdje se voda cijedi ali to smo i tu riješili, nešto uložili i sad nam ide, dodaje. 

Ovce je uvezao iz Češke - s pedigreom su, odnosno s kvalitetnim genskim materijalom. Prodaje rasplodni materijal i meso.

- Što se tiče mesa sve tu plasiramo. Ljudi se voze, vide da smo pored ceste, nije ništa iz dućana, cijena je ok pa su zadovoljni, ističe.

Uz gospodina Smontaru sve više Zagoraca odlučuje se na ovčarstvo. Nažalost, još uvijek je sve u povojima.

- U Hrvatskoj imamo registrirano 41 tisuća ovaca što predstavlja oko 7 posto stoke, u Varaždinskoj županiji imamo tek 5 uzgajivača s oko 300 ovaca. Zbog čega tako malen broj? Mislim da je tradicija najvažniji razlog, objašnjava Jurica Bengeri, viši stručni savjetnik za stočarstvo.

Ako je suditi po ovome primjeru - možda su ovce pravo rješenje za zapuštene zagorske brege.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!