13:44 / 12.01.2019.

Autor: Kornat Vilović/I.H./HRT

Jesu li trgovci doista spustili cijene?

-

-

Foto: - / -

Cijene u maloprodaji trebale bi biti niže oko 10 %. Zbog toga se povećava kupovna moć građana, odnosno omogućuje da kupujemo više za isti iznos.
U ovom mjesecu trebali bismo u kućnim proračunima osjetiti Vladinu odluku o smanjenju PDV-a na meso, ribu, jaja, voće i povrće te pelene s 25 na 13%. Cijene u maloprodaji trebale bi biti niže oko 10%. Zbog toga se povećava kupovna moć građana, odnosno omogućuje da kupujemo više za isti iznos.

Trgovaca ima svakavih, no najveći trgovački lanci ipak su snizili cijene na meso, ribu, jaja, voće i povrće te pelene.

Konkurencija je u maloprodaji velika. Neki su trgovci sa sniženom stopom PDV-a krenuli već u prosincu. Ali ne i ljekarne. No i tu ima novosti. Bezreceptni lijekovi - sirupi, tablete, pastile su jeftiniji. Stopa PDV-a pala je s 25 na čak 5%.

Prodavači na tržnici, pak, kažu da ne prate cijene velikih trgovačkih lanaca, išle one gore ili dolje.

Za ministra financija stvar je kristalno jasna, svi građani će osjetiti pad PDV-a. S obzirom da je većini svaka kuna u novčaniku bitna, najavljeno pojeftinjenje dijela hrane za oko 10%, mogima će donijeti znatne uštede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!