19:19 / 03.01.2020.

Autor: Domagoj Puškarić/T.V./IMS/HRT

Jiang Yu odustala od Kumrovca?

-

-

Foto: - / -

Ambiciozna kineska investitorica Jiang Yu nije državi uplatila novac za kumrovečku političku školu.
31. prosinca isteklo je drugo produljenje roka za uplatu novca za kupovinu zgrade bivše političke škole u Kumrovcu. Kineska investitorica Jiang Yu nije ispoštovala dogovor s Vladom što znači da će se ugovor raskinuti i raspisati novi natječaj.

Ambiciozna kineska investitorica Jiang Yu nije državi uplatila novac za kumrovečku političku školu. 

"Partneri investitorice Jiang Yu nisu u spomenutom roku iz tehničkih razloga uspjeli alocirati novac u Republiku Hrvatsku. Poručuju, međutim, kako se i dalje iznalaze modaliteti kako bi spomenuti novac u najskorije vrijeme stigao u Hrvatsku", priopćeno je iz Zhongya nekretnina d.o.o.

Kao razlog kašnjenja uplate investitorica navodi ekonomske probleme u Kini i trgovinski rat sa SAD-om.

- To su dva razloga zbog kojih kineska vlada pokušava jače kontrolirati iznošenje kapitala iz zemlje. Taj prblem je prisutan već tamo od rujna prošle godine i o tome pišu i svjetski mediji. Radi se jednostavno o opipljivom problemu koji je evo na neki način stigao i do Hrvatske, rekao je Siniša Malus, Kinesko-jugoistočno europska poslovna asocijacija.

O sudbini nekretnine odsad odlučuje Vlada.

- Novci nisu došli, vidjet ćemo na idućim sjednicama Vlade što ćemo s tom odlukom, kaže Marko Banožić, ministar državne imovine.

- Ako kineski investitori nemaju ili ne vide afinitet da krenu u ozbiljniju investiciju, mi ih ne mozemo natjerati niti mozemo za time zaliti, dodaje Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Propast projekta ne bi bio dobar rasplet za općinu Kumrovec.

- Vjerujem i koliko imam saznanja od kineskih investitora projekt neće stati, projekt ide dalje. Neka garancija nam je kupnja zemlje oko političke škole, ističe Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec.

Da sve bude čudnije, za nekretninu je na natječaju investitorica ponudila 14 milijuna kuna, 2 milijuna više od tražene cijene. Također, uplatila je jamčevinu od gotovo 600 tisuća kuna i podmirila porez, a kupila je i 27 tisuća četvornih metara zemljišta oko zgrade. Sudbina političke škole koja desetljećima propada, mogla bi se znati u idućih nekoliko tjedana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!