Još jedna teška godina za ivanečke pčelare

17.07.2021.

07:00

Autor: Ana Papec/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Teška godina za ivanečke pčelare

Teška godina za ivanečke pčelare

Foto: HTV / HRT

Svibanjski mraz nanio je veliku štetu voćkama i medonosnim biljkama te pčelama uskratio proljetnu pašu tako da im je sada prijeko potrebna prihrana kako bi preživjele. Ivanečki pčelari ističu da tako tešku sezonu nisu doživjeli već 30-ak godina. Prvi put dogodilo se da pčele nemaju dovoljno meda ni za sebe, pa se ne može očekivati prodaja i zarada na medu.


Još jedna teška godina za ivanečke pčelare - već treća zaredom. Zbog kišnog i hladnog svibnja propala je proljetna paša. Kod Stjepana Hainža iz Lukavca šteta u pčelinjaku je golema.

- Od 60 prijavljenih košnica ja sam skoro ostao na pola zbog odlaska pčela. A da li je to zbog bolesti ili nije - nemam saznanja. I drugi pčelari ne znaju uzrok nestanka pčela, kaže Hainž. 

Uz gubitke na pčelinjim zajednicima problem su i prinosi. Bagrem je potpuno podbacio, a ni od kestena neće biti ništa.

-  Bagrem je smrznuo i nije se vrcao. Nešto je bilo malo, ali to nije medilo, a iza toga je došla cvatnja kestena. Kestena tu ima dosta oko nas, ali isto je bio problem sa visokim temperaturama, objašnjava Hainž. 

Očajan je i Ivan Kapustić iz Bedenca. Već treću godinu broji gubitke u svojih 80 košnica.

- Meda ove godine nema ništa. Nisam ništa vrcao. Možda sam mogao nešto vrcati s obzirom da je bila obilna prihrana, ali nema smisla da vrcam ono nešto što nije med i da ljudima prodajem ono što nije med, kaže Kapustić. 

Kako bi pčele opstale, potrebna je kontinuirana prihrana, koja znatno povećava troškove pčelara. Grad Ivanec pčelarima je odlučio pomoći dodjeljivanjem financijskih potpora.

- Interes Grada je radi samog ekološkog utjecaja pčela na čitav ekosustav. Cilj je očuvati ove pčelinje zajednice i u dogovoru s pčelarim a došli smo do jedne cifre. Radi se o 50 kuna po košnici, odnosno po zajednici, rekao je Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca.

Pčelari se nadaju kako će iduća godina ipak biti bolja i da će biti imati meda u košnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!