Kad se žene udruže, nema nezaposlenih u selu

16:01 / 16.07.2019.

Autor: Borka Juras Slamić/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Nije običaj da ovdje žena vodi glavnu riječ, no prvi muškarac općine ipak im odaje priznanje - stoje uz bok jedine tvornice na njihovom području.
Prije 6 godina u općini Biskupija pored Knina gotovo sve radno sposobne žene bile su nezaposlene. Danas pak sve rade. I to ne zahvaljujući nekoj novootvorenoj tvornici, obrtu ili trgovačkom društvu, nego zahvaljujući Udrugama civilnoga društva.

Udruga - Žene kosovske doline pravi je pokretač života u toj općini. Javljajući se na razne natječaje i uz pomoć donatora osigurale su posao za 25 žena - a u općini uredile igraonicu, kutak za mlade i knjižnicu. Reklo bi se, sve je to posao općinske uprave - no ove žene, pored vlastitih - očito drže i tri kuta općine!

- Mi s pravom možemo reći da smo pokretači promjena u našoj zajednici jer mi sad poslije 6 godina nemamo niti jednu nezaposlenu ženu, govori Radmila Drezga, predsjednica udruge "Žene kosovske doline".

Neke od njih rade i na najnovijem projektu "Sačuvajmo život na selu - educirajmo mlade". Nije običaj da ovdje žena vodi glavnu riječ, no prvi muškarac općine ipak im odaje priznanje - stoje uz bok jedine tvornice na njihovom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!