13:42 / 30.09.2018.

Autor: M.S./I.H./HRT

Kako Austrija uspješno koristi energiju?

-

-

Foto: - / -

Mjestašce Pilsbach 1000 metara ispod zemlje ima podzemno skladište koje energiju dobivenu iz sunca i vjetra pretvara u prirodni plin. Onečišćenja nema, a energija se može iskoristiti onda kad je najpotrebnija.
Dok Hrvatska i dalje čeka svoju energetsku strategiju koja bi trebala pokazati gdje smo i kamo želimo ići u tom sektoru, mnoge europske države daleko su odmakle u tranziciji prema obnovljivim izvorima poput sunca i vjetra. Posjetili smo Austriju, koja nema velike zalihe nafte i plina, ali izuzetno racionalno koristi energiju i mnogo ulaže u razvoj najmodernijih tehnologija.

- Borkum - otok na kojem se događa energetska revolucija

- Nova investicija u Ludbregu vrijedna 40 mil. kuna

- "Tesla" u Australiji završio instalaciju najveće litij-ionske baterije na svijetu

- Korištenje sunčeve energije u Gorskom kotaru?

Mjestašce Pilsbach djeluje idilično poput ostatka pokrajine Gornja Austrija. No, u jednom se razlikuje - 1000 metara ispod zemlje ima podzemno skladište koje energiju dobivenu iz sunca i vjetra pretvara u prirodni plin. Koristi su velike - onečišćenja nema, a energija se može iskoristiti onda kad je najpotrebnija.

Ova tehnologija jedinstvena je u svijetu. Patentirat ćemo je i vjerujemo da će donijeti revoluciju u naš energetski sustav jer trebamo mogućnost sezonskog skladištenja u svijetu kojim će dominirati obnovljiva energija, kazao je voditelj projekta "Tehnologija obnovljivog plina" Stephan Bauer.

Energija se racionalno koristi i u mjestu Schwechat u okolici Beča. Pokraj tamošnje pivovare gradi se čak 900 stanova, pa su Austrijanci pomislili - zašto bi toplina koju dobivamo propadala kad njome možemo grijati stanove?

U zimskom razdoblju, kad su iznimno niske temperature, stanovi će se djelomično grijati i na plin. Ali, očekujemo da će 85% topline dolaziti iz pivovare, a samo 15% putem plinskih bojlera, rekao je Peter Friedl iz EVN Toplinarstvo.

Zanimljiva energetska priča vezana je i uz nuklearnu elektranu Zwentendorf. Austrijanci su je izgradili prije više od 40 godina, no tadašnji kancelar Bruno Kreisky želio je potvrdu za uporabu nuklearne energije dobiti i na referendumu. I to mu se obilo o glavu - ZA je glasovalo 49,53% građana.

U konačnici je NE Zwentendorf postala ekološki najprihvatljivija elektrana na svijetu. Iz vrlo jednostavnog razloga - nikad nije počela raditi. Umjesto nuklearne energije, ovdje danas dominiraju solarni paneli.

Tvrtka EVN kupila je elektranu 2005. za 2,5 milijuna eura. S obzirom na to da nikad nije razgrađena, danas se u njoj obučavaju nuklearni inženjeri iz brojnih država. No, održavaju se i rock koncerti, snimaju filmovi, a sve više služi i kao turistička atrakcija.

Od 2010. našim klijentima nudimo mogućnost besplatnog obilaska ove elektrane. Dosad smo imali više od 15.000 posjetitelja, kazao je glasnogovornik EVN-a Stefan Zach.

A kad ih klijenti pitaju zbog čega se taj obilazak ne naplaćuje, u EVN-u im u šali odgovaraju - sve ste vi to već platili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!