Kako će se razviti situacija s Credit Suisse?

23.03.2023.

19:41

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Credit Suisse

Credit Suisse

Foto: HTV / HRT

Spašavanje posrnule švicarske banke Credit Suisse umirilo je ulagače, ali dio europskih banaka strahuje od domino-efekta. Američki FED najavio je daljnje podizanje kamatnih stopa, a isto su učinile i švicarska te norveška nacionalna banka. Europske banke strahuju od posljedica bankrota dviju američkih banaka, te krize povjerenja u švicarski Credit Suisse.

Polako počinju pripreme za spajanje vrijedno tri milijarde franaka.

Švicarski bankarski div UBS preuzet će posrnulu banku Credit Suisse. U transferu sudjeluje i država i to s vrtoglavih 260 milijardi franaka, tj. čak trećinom švicarskog BDP-a.

Iz središnje banke u Zurichu poručuju da je situacija - pod kontrolom.

- To je gotova stvar, UBS je potpuno predan tome da preuzme Credit Suisse. Sada je iznimno važno da preuzimanje ide glatko i brzo kako bismo imali najmanji rizik za financijsku stabilnost u budućnosti, kaže Thomas Jordan, guverner Švicarske narodne banke.

Švicarska narodna banka najavila je podizanje ključne kamatne stope za 0,5 posto. Kako zaštititi domaće tržište, a istodobno se obračunati s inflacijom, tema je i s druge strane Atlantika.

Nakon bankrota dviju američkih banaka i spašavanja treće, američki FED nastoji smiriti paniku. Poručuju da je američki bankarski sustav zdrav i otporan.

Istodobno, podižu kamatne stope na razinu od 4,75 do 5 posto. Dio analitičara vjeruje da je upravo agresivan tempo podizanja kamatnih stopa odgovoran za propast banke Silicon Valley.

- Vjerujemo da će događaji u bankarskom sustavu u posljednja dva tjedna rezultirati strogim kreditnim uvjetima za kućanstva i poduzeća, što bi zauzvrat utjecalo na ekonomske rezultate. Prerano je utvrditi razmjere tih učinaka i zato je prerano reći kako bi monetarna politika trebala odgovoriti, ističe Jerome Powell, predsjednik Federalnih rezervi SAD-a.

I dok su najnoviji događaji mnogima podsjetnik na bolan krah Lehman Brothersa 2008., banke pokušavaju vratiti povjerenje u sustav.

- Bankarski sustav prilično je zdrav. Govorimo o problemima u nekoliko banaka. Danas smo isto mogli čuti od predsjednika FED-a. Ovo nije kao prošli put i nije kreditna kriza. Ovo je situacija u kojoj nekoliko banaka ima problema i bolje je pobrinuti se da to riješimo u startu, kaže izvršna direktorica investicijske banke Citigroup Inc. Jane Fraser.

Poučeni financijskim potopom prije 15 godina, globalni regulatori sada nisu htjeli riskirati.

Posrnulim bankama ubrizgane su financijske injekcije, a europske banke u toj su uzbudljivoj priči zasad srećom bile - samo promatrači.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!