15:15 / 18.04.2020.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kako će sezonu preživjeti privatni iznajmljivači?

-

-

Foto: - / -

Oko 100.000 privatnih iznajmljivača čine 50% domaćeg turističkog prometa. Velik dio njih su umirovljenici s manje od 2000 kuna mirovine. Socijalni efekt propale sezone za njih će biti izrazito stresan.
Sprema se redefiniranje već najavljenog koncepta CRO kartica, , s pomoću kojih se domaće stanovništvo stimulira da na odmor odlazi u hrvatske destinacije. No, to nije ni izbliza dovoljno za spas nadolazeće sezone. Kako će je preživjeti privatni iznajmljivači?

Većina europskih zemalja ove će godine pokušati turiste zadržati na svom tržištu. Tako je i u Hrvatskoj, ali domaći turisti čine svega 12 posto našeg turističkog prometa. Nade se polaže i u goste iz Njemačke i Austrije.

- Mi moramo računati da su ta neka naša lagana prednost upravo auto gosti. Taj dio prednosti ćemo sad pokušati iskoristiti, pripremamo se u tom segmentu i marketinški, ako vidimo da taj dio olabavljuje granice, mi ćemo biti spremni u roku od 14 dana za marketinške aktivnosti na tim tržištima, rekao je ministar turizma Gari Capelli.

- Mislim da će najveću prednost imati sada ove kuće za odmor jer praktično možemo se i reklamirati kao kuće za karantenu, gdje mogu ljudi doći u potpunu izolaciju, i mi ih poslije snabdijevamo i s namirnicama i sa svim, rekao je iznajmljivač iz Fažane Amir Hadžić.

Oko 100.000 privatnih iznajmljivača čine 50% domaćeg turističkog prometa. Velik dio njih su, kažu u Zajednici iznajmljivača, umirovljenici s manje od 2000 kuna mirovine. Socijalni efekt propale sezone za njih će biti izrazito stresan. Posebno za one koje je država poticala da poprave kvalitetu smještaja podižući kredite. Moratorij od 3 ili šest mjeseci ne može im pomoći.

- To su u naravi turistički krediti, za turističke namjene. S obzirom da se može dogoditi da nema prihoda od ove sezone, sljedeći prihod koji se može očekivati je tek za 18 mjeseci, rekao je Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednica obiteljskog smještaja i turizma HGK.

Iznajmljivači se nadaju i daljnjem smanjivanju raznih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Dok se ne pronađe cjepivo protiv Covida 19, nema razloga biti optimističan ni oko turizma u narednoj godini.

Svega 30 posto turističke potrošnje odnosi se na smještaj. Ostalih 70 posto odnosi se na druge turističkim segmente, gdje se može očekivati slična situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!