18:13 / 14.10.2018.

Autor: V.K./HRT

Kako dobiti nove, ali i zadržati radnike?

-

-

Foto: - / -

Kako dobiti nove, ali i zadržati svoje radnike, problem je koji muči poslodavace. Na sjeveru zemlje posla je sve više, a naći radnika sve je teže bez obzira na iznadprosječne plaće
Kako dobiti nove, ali i zadržati svoje radnike, problem je koji muči sve više poslodavaca. I na sjeveru zemlje posla je sve više, a naći radnika sve je teže bez obzira na iznadprosječne plaće.

Posla na obradi metala ima, no radnika i dalje nema, zbog čega odbijaju milijunske poslove. Od 2015. godine stalan nedostatak radnika, mogli bi zaposliti 50 djelatnika raznih struka, a rješava ga se dizanjem plaća, objačnjavaju u jednoj međimurskoj tvrtki. Prema posljednjem kolektivnom ugovoru - plaće rastu 8%, uz dodatne stimulacije.
No kao što je već dobro poznato, sjever Hrvatske, unatoč najvećoj ponudi poslova radnicima nije privlačan.  Iako imaju najbrži rast plaća, u Međimurju se bore s najnižim plaćama, u prerađivačkoj industriji, gdje radi svaki drugi plaća je 4.500 kuna.

Stoga stanovnici ovih krajeva posao često traže preko obližnje granice, gdje su primanja osjetno veća.

Uloga Vlade je tu jako velika, upozoravaju gospodarstvenici. Radnik je, zbog velikih davanja državi poslodavcu skup, a on sam na kraju dobiva - premalo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!