Kako dobro prodati žito

05.05.2021.

19:00

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

HRT-ova ekipa snimila je prvo punjenje dvadesetak vagona

HRT-ova ekipa snimila je prvo punjenje dvadesetak vagona

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Velika investicija u Donjem Kraljevcu - privatna je tvrtka investirala 10 milijuna kuna u željezničku prugu koju je spojila do svojih skladišta žitarica i uljarica. Time se dobilo brzo i logistički manje zahtjevno distribuiranje pšenice, kukuruza i uljarica na zapadna tržišta. HRT-ova ekipa snimila je prvo punjenje dvadesetak vagona, 1600 tona kukuruza završit će u Italiji. 

U otprilike pola sata jedan vagon napuni se žitaricama do vrha. U jednom danu u Donjem Kraljevcu bez problema napune kompoziciju od 25 vagona.


- Naš kolosijek dug je 560 metara, završen je prije nekih dva mjeseca, danas smo dobili kompoziciju koju smo natovarili s kukuruzom, i vozimo u Europu, kaže direktorica Antonija Marodi Medvedec


Nešto vlastita novca, nešto bankovnoga kredita - investicija je vrijedna desetak milijuna kuna. Veliko je olakšanje za ovog otkupljivača žitarica jer sve plasira - brzo i bez komplikacija. 


- Imamo tržišne viškove, a nema vozača kamiona, ljudi su otišli van, na zapad. Kamiona ima, nema vozača i onda se napravi čep. I zato smo se mi odlučili za izgradnju pruge da bi u listopadu, studenom mogli voziti robu prema Europskoj uniji, objašnjava poduzetnik Antun Marodi.

Plan je investirati u nova skladišta i hale gdje bi se žitarice deponirale i čekale povoljnu cijenu na tržištu - jasna je računica Antuna Marodija. Smatra da bi to trebala biti i državna politika.


- Žalosna je činjenica što mi nemamo skladišnog prostora i nemamo vlastitog obrtnog kapitala, što jeftinu robu na jesen moramo dalje distribuirati i prodati po niskim uvjetima, kaže Marodi.


Plan je izgradnja skladišta od 60 tisuća tona gdje bi i kooperanti i poduzetnici imali zaradu - a ne da naše vrijedne žitarice izvozimo na zapad, a uvozimo skupu tjesteninu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!