Riječ stručnjaka: Štedjeti ili ulagati?

11.05.2023.

08:50

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kovanice eura

Kovanice eura

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Zbog niskih kamatnih stopa na depozite i povišene inflacije vlasnici štednje katkad razmatraju različite ulagačke strategije putem kojih nastoje očuvati vrijednost svoje imovine. Svakodnevno se brojni naši sugrađani i dalje suočavaju s donošenjem odluke između toga hoće li štedjeti ili ulagati.

O tome je govorila u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Ana Pisačić, savjetnica u Uredu za praćenje zaštite potrošača HNB-a. 

Vrlo je važno znati razliku između štednje i ulaganja s obzirom na to da ne donose istu razinu rizika za potrošača.

- Štednja podrazumijeva određenu razinu sigurnosti za klijenta. Sredstva koja imamo u banci su osigurana do 100 tisuća eura, rekla je.

Dodaje kako je važno kod štednje da se informiramo o određenim naknadama koje se mogu pojaviti, posebice ako ranije želimo prekinuti oročenje, te trebamo voditi računa o porezu na iznos koji je ostvaren u vidu kamata.

Naglašava kako ulaganje donosi veću profitabilnost, ali može se i izgubiti kroz vrijeme određeni iznos uloženih sredstava.

Važnost informiranja


- Važno je dobro se informirati i razmotriti naše ulagačke strategije. Kada razmišljamo o ulaganju, važno je da ne ulažemo preko iznosa kojeg nismo spremni izgubiti, rekla je Pisačić.

Ističe kako se imovina dijeli na financijsku i nefinancijsku.

- Možemo ulagati u nekretnine, koje se podrazumijevaju pod realnom imovinom, u umjetnička djela, luksuzne satove, zlato. Kod financijske imovine podrazumijevamo štednju, ulaganje u fondove, dionice, obveznice, govori.

Banke su u obvezi prilikom nuđenja pojedinog proizvoda voditi računa o interesima i mogućnostima potrošača, kazala je te dodala kako jednako tako, banke moraju upozoriti klijente na rizike.

HNB ima saznanja o potrošačima koji su izgubili dio svoje imovine, međutim, nadzornim aktivnostima koje su provedene temeljem prigovora potrošača, nisu uočeni propusti u segmentu koji se nalazi u nadležnost HNB-a.

- Ključ svega je taj da kada donosimo odluke o proizvodima, trebamo ih doista razumjeti, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!