Kako i gdje skladištiti krumpir?

25.11.2020.

07:25

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro Hrvatska/I.Z./HRT

default error photo
Budući da u Hrvatskoj ne postoje alternativna sredstva protiv klijavosti na proizvođače je pala obveza izgradnje novih skladišta.
Sezona vađenja krumpira je iza nas - slijedi skladištenje. No - stvari se kompliciraju. Naime, Europska je komisija zabranila uporabu sredstva protiv klijavosti - Tuberajt, proizvođači moraju graditi nova skladišta, a nemaju novca. Kako u Hrvatskoj ne postoje registrirana alternativna sredstva protiv klijavosti, na proizvođače je pala obveza izgradnje novih skladišta za krumpir. Iako je ministarstvo poljoprivrede uspjelo prolongirati zabranu do polovine sljedeće godine - proizvođači smatraju - prekasno.

Na vidovečkim poljima kasna je berba krumpira. Koliko - toliko povoljno vrijeme tjera naše povrtlare da završe s ovogodišnjim radovima na otvorenom - prije hladnoće, snijega i zime.

- Sadimo 15 hektara, malo se odužilo jer su vremenske prilike bile takve - kiša, mokro, evo sad je blato i pokušavamo čim više napraviti. Prinosi? Dobri, više nego odlični, rekao je Tomica Košić, Vidovec.

No - pitanje je kako i gdje taj krumpir - skladištiti. Od osmog listopada Europska je komisija zabranila korištenje sredstva protiv klijavosti gomolja na bazi klorprofama, poznatijeg pod tvorničkim imenom Tuberite.

- Veliki su novci u igri, za 200 tona krumpira treba vam sto tisuća eura, dodao je Tomica.

To je već napravio Jurica Cafuk iz Domitrovca - samoinicijativno je 2016. počeo s izgradnjom skladišta koje mu je sad dobro došlo. Površine tristotinjak četvornih metara - deponira 800 tona krumpira, koji bez problema i klijanja dočeka proljeće.

- Negdje oko milijun kuna samo skladište i još milijun kuna za opremanje, palete - sve skupa oko dva milijuna kuna, rekao je Jurica Cafuk.

Europska je komisija utvrdila da upotreba Tuberitea predstavlja - kako pišu - akutni i kronični rizik za potrošače. Budući da u Hrvatskoj ne postoje alternativna sredstva protiv klijavosti na proizvođače je pala obveza izgradnje novih skladišta. Ipak - Hrvatska je uspjela ishoditi svojevrsnu odgodu.

Damir Mesarić , predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira kazao je da su u suradnji s ministarstvom poljoprivrede uspjeli prolongirati rok do šestog mjeseca 2021.

U poljoprivrednim ljekarnama sredstvo se više ne može nabaviti, sve zalihe su morale biti potrošene pa se međimurski i vidovečki poljoprivrednici snalaze kako znaju - čak deponiraju krumpir u garažama.

Josip Melnjak iz Papinca kazao je kako su mu troškovi oko sedam tisuća kuna. Dodao je da je član Udruge Varaždinsko povrće pa se planira izgradnja hladnjače. U tu hladnjaču bi se skladištilo oko tri tisuće tona krumpira vidovečkih proizvođača. Udruživanje i izgradnja skladišta zajedničkim snagama rješenje je i za - međimurske proizvođače.

- Mi krećemo u izgradnju skladišta, ako Bog da negdje u trećem mjesecu počinje ta izgradnja, kazao je predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.

Oni koji žele opstati, morat će investirati - dodatni je to trošak a cijena je krumpira, kažu proizvođači - niska. Sedamdesetak lipa po kilogramu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!