Kako je biti poduzetnica u Hrvatskoj?

21.10.2021.

07:05

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Isabela Amalie Bonyay

Isabela Amalie Bonyay

Foto: Studio 4 / HRT

Biti poduzetnica u Hrvatskoj je teško. Još uvijek smo u malo potlačenom položaju i u nekim poslovima smo lošije plaćene. Mi žene smo se uvijek morale više dokazivati i više boriti za svoje pozicije, plaće i priznanja. Ako se bavite nekim muškim poslom, još je gore. Treba snage, hrabrosti i podrške – netko ju ima od svoje obitelj i partnera, a netko ih, evo, dobiva na našim druženjima, rekla je Isabela Amalie Bonyay, članica udruge "We Croatia", gostujući u emisiji "Studio 4".

Jučer se u Sisku održalo zanimljivo žensko druženje – uzvanice su bilo što sadašnje, što bivše poduzetnice.

- Odaziv je bio iznenađujuće velik. Znali smo da je super grad i rekli su nam da će se vjerojatno dosta žena odazvati, ali stvarno nismo očekivali da će ih toliko doći. I ne samo da ih je puno došlo, nego su bile jako aktivne – otvorile su se, pričale. Bio je 'miks' žena – uspješne poduzetnice, neke čak preko 20 godina, ali sada mijenjaju svoje poslove, rekla Isabela Amalie Bonyay, članica udruge „We Croatia“ koja organizira ova druženja, na kojima se raspravlja o tome kako i zašto postati poduzetnicom, te koliko je to teško postići.

Svoja okupljanja organiziraju u gradskim knjižnicama, a Bonyay kaže kako su do sada dobile veliku podršku gradova diljem Hrvatske da dođu i organiziraju takva druženja za žene.

- Smislile smo 'Push up' – to je dvosmisleni naziv za push up grudnjak i nekakvu podršku i 'guranje' žena, da ne bude teško i da izmjenjuju iskustva – što je najvažnije u ovoj priči. Mi svi imamo naše firme i obrte već barem desetak, neke i dvadeset godina, i žene vole čuti koje su dobre, a koje loše stvari. Mi im dajemo ogromnu podršku, idemo samo na 'pozitivu', uopće ne pričamo o negativnim stvarima. Pričamo samo o podršci, pomoći i poticaju, ističe Bonyay.

Kaže kako cilj udruge nije nagovoriti žene da postanu poduzetnice.

- Ipak je to odluka svake žene, ali pomažemo kod situacije gdje one nisu sigurne. Dajemo im podršku pričajući naše priče, objašnjava.

Što se tiče birokracije pri otvaranju vlastite tvrtke, kaže kako ide nabolje.

- Prije 15-20 godina bilo je puno manje podrške poduzetnicima. Danas je ipak malo bolje – postoje poticaji, Europski fondovi, iako smo mi više na male poduzetnice orijentirani. Nažalost, za njih su često dosta stroga pravila kod Europskih fondova, da se oni ni ne mogu aplicirati. No, poticaji od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su dovoljni za krenuti. Papirologija je uvijek najveći problem i često nedostatak informacija – fali ta jedna 'centralna stranica', informativni centar koji bi na jednom mjestu davao dovoljno informacija za svakakve situacije, kaže.

Osim podrške i poslovnih savjeta, udruga pokušava naglasiti i važnost druženja i međusobnog upoznavanja. Bonyay kaže kako je spoj kulture i poduzetništva ono što ih izdvaja od ostalih udruga koje se bave ženama poduzetnicama.

- Naša druženja su u gradskim knjižnicama – to je mjesto gdje se ljudi dobro osjećaju, i nastojimo uvijek i kulturu spojiti s našim poduzetništvom, objašnjava.

Dodaje i kako se na druženjima često raspravlja i o održavanju balansa između privatnog i poslovnog života, što mnogima često predstavlja veliki izazov.

- Odvažite se ako trebate pomoć ili savjet, ili čisto razgovor, zaključuje Bonyay.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!