Kako je biti poduzetnik u Lici?

05.07.2022.

16:48

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/IMS/Mario Kurevija

I. Sajam poduzetništva Ličko-senjske županije

I. Sajam poduzetništva Ličko-senjske županije

Foto: HTV / HRT

Lički se poduzetnici moraju prilagoditi prostoru i podneblju pa i prirodnim ljepotama, istaknuto je u Gospiću na prvom sajmu poduzetništva Ličko-senjske županije. Kako je biti poduzetnik u Lici, otkriva videonovinar Mario Kurevija. 

Od osamdeset projekata trenutačno aktivnih u Lici, najveći je izgradnja hidroenergetskog sustava u Kosinju "Kosinj - Senj 2", gdje se grade pristupne ceste te su počeli radovi na tunelu. Župan Ernest Petry ističe da je poseban naglasak potrebno staviti na razvoj.


- To su razvoj poljoprivrede i prehrambenih proizvoda, stočarstva, finalizacije drvnih proizvoda, obnovljivih izvora električne energije, istakno je ličko-senjski župan. 


Ministarstvo regionalnog razvoja putem europskih fondova uložilo je 1,83 milijarde kuna te 72 milijuna kuna kroz nacionalna sredstva za razvoj Like.


- Ministarstvo je sufinanciralo cijeli niz projekata koji pomažu razvoju poduzetništva, poput poduzetničkih zona poduzetničkih inkubatora, razvojnih centara, kazao je Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj.

Marijan Krmpotić zapošljava 40 radnika, posluje na području cijele Europske unije i šire. Pokrenuo je izgradnju vlastitog postrojenja. Ključ uspjeha je, smatra, profit tvrtke, ali i dobro plaćen radnik.


- Proizvodni pogon Inox, dijelova za sustave za pranje vozila. Takve sustave montiramo za naše naručitelje diljem EU-a, rakao je ovaj privatni poduzetnik iz Gospića. 


A kako je biti poduzetnica u Lici? To je prednost, jer, kako kaže Nikolina Persola Dabo, poduzetnik si od  zamisli do realizacije. Potrebno je uložiti vrijeme i trud pa rezultat neće izostati.


- Poduzetnik mora biti poduzetan. Ako vidiš da se negdje nešto daje, ako je negdje natječaj, ako su neke potpore  - samo se prijaviš, ističe ova poduzetnica iz Novalje. 


 Ističe da je zadovoljna suradnjom sa Županijom.


- Županija je dala novčanu inejkciju i to je bila komunikacija vrlo brza, vrlo efikasna, rekla je Nikolina Persola Dabo.


Pozitivan primjer privatnika kojemu je dobro plaćen radnik - zadovoljan radnik, vodilja je uspjeha i opstanka mladih u Lici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!