21:04 / 24.03.2020.

Autor: Kristina Bojić/Tema Dana/IMS/HRT

Kako poduzetnici mogu do pomoći i kredita

-

-

Foto: - / -

Prve isplate idu već od četvrtka. Sva sredstva ćemo osigurati već u prva tri mjeseca, kazao je u Temi dana ministar financija Zdravko Marić.
Vlada je prihvatila 63 mjere vrijedne 30 milijardi kuna kojima je glavni cilj očuvati radna mjesta i likvidnost.

- Prema zadnjim informacijama 14.000 poduzetnika zatražilo je mjeru Vlade za isplatu minimalnih plaća za 71.000 radnika. Kriteriji su za poduzetnike da su u krizi, da nisu otpuštali radnike - mali više od 20 posto, srednji 15 posto i veliki 10 posto radnika, rekao je u Temi dana ministar financija Zdravko Marić

- Prve isplate idu već od četvrtka. Kad smo planirali proračun ta sredstva nismo predvidjeli, ali sva sredstva ćemo osigurati već u prva tri mjeseca. Osnovni kriterij za beskamatnu odgodu plaćanja pojedinih poreznih davanja - je dokaz da su prihodi u ovom mjesecu u odnosu na isti mjesec lani u padu, ili da će vam budući prihodi biti u padu. To se prijavljuje preko sustava e-porezna ili putem elektroničke pošte. Već sada ima 2.000 zahtjeva. Sve zahtjeve ćemo obraditi u najkraćem mogućem roku, kazao je.

Marić smatra kako će sve ovo biti veliki udar na gospodarstvo i to dugoročno. Poručio je kako su ovo prve mjere, a o novima će se nastaviti razgovarati, imajući u vidu posljedice i za zdravstveni sustav. Mjere će se prilagođavati i uvoditi nove. "S prvim mjerama osiguravamo odljev likvidnosti od poduzetnika, da se ne moraju zamarati javnim davanjima, već da sredstva čuvaju prvenstveno za isplatu plaća ili neke druge troškove", kazao je.

Što je s poduzetnicima kojima je likvidnost već sada narušena?

- Novi izvori likvidnosti su HAMAG i HAMAG BICRO krediti do 25.000 eura, uskoro ćemo omogućiti kredite i do 100.000 eura. Za male, srednje i velike poduzetnike je tu HABOR SOLO, ali i komercijalne banke. Radimo na shemi reprogama kredita, a u međuvremenu ćemo složiti nove kredite za likvidnost. Ideja je povući što je moguće više europskih sredstava kako bi HABOR-ov dio sveli na što je moguću nižu cijenu i približiti je nuli. Oko 30 mlrd. kn je naša gruba procjena do kreditnog dijela, kazao je Marić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!