07:00 / 26.04.2022.

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Kako povećanje cijena energenata utječe na vukovarske obrtnike?

Vukovar

Vukovar

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Rastuće cijene energenata ozbiljno ugrožavaju poslovanje vukovarskih gospodarstvenika pa već sada mnogi razmišljaju o otkazima. Sastali su se s gradonačelnikom Ivanom Penavom

Cijene energenata i sirovina rastu u nebo, gospodarstvenici se hvataju za glavu. 


Cijena mjesečnog računa za struju u jednoj vukovarskoj pekari mogla bi narasti za čak 340 posto.


- Jedva sastavljamo kraj s krajem. Ljudima moraš davati otkaze, ne može se plaćati, ne može se ići u minuse. Bit će jako teško i nek nam je Bog u pomoći svima, kaže Slavko Stjepanović, vukovarski pekar i ugostitelj.

 

Bolje nije ni ugostiteljima. Nakon isteka ugovorene tarife za opskrbu električnom energijom, neki su odbili potpisati nove, znatno skuplje ugovore.


- Ovu zimu smo završili u minusu, ako ovog ljeta ne nadoknadimo taj minus i napravimo zalihu za sljedeću zimu, definitivno nećemo moći opstati. Ovakva poskupljenja, pogotovo kad moje kolege kažu da su im došli prijedlozi novih ugovora za 300% povećanje struje, su neodrživa, navodi vukovarski ugostitelj Zvonko Kovačić.


Nadaju se da će država pronaći rješenje za njihove probleme, u suprotnom mnogi bi mogli staviti ključ u bravu.  


Predsjednik Udruženja vukovarskih obrtnika Dražen Zovko rekao je da obrtnici traže nižu cijenu struje, kao što je to regulirano u Sloveniji gdje gospodarstvenici imaju nižu cijenu struje nego kućanstva. 


- Mi smo gospodarstvenici, zapošljavamo. Moguće rješenje je na tragu onoga kako je Vlada zaustavila rast cijene goriva. Zašto ne zamrzne rast cijene struje, zapitao je Zovko.


Danas su vukovarski poduzetnici razgovarali s gradonačelnikom. I gradska je uprava suočena s istim problemima.


- Grad Vukovar je u postupku javne nabave koji je netom završen, dobio ponudu na koju se javio samo jedan ponuđač za opskrbu električnom energijom, a to je Hrvatska elektroprivreda, i koja je 328 % veća u odnosu na prošlu godinu, naveo je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


- Govorimo o električnoj energiji, a svjedoci ste da je s plinom još gora situacija, ističe.


Travanj je za mnoge poduzetnike poguban kada su u pitanju računi. Struja, plin, gorivo proizveli su lančanu reakciju poskupljenja.


Poduzetnici će takav val teško izdržati, a kako će tek umirovljenici?Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!