Kako pravilno rukovati pesticidima

14.06.2021.

22:14

Autor: Zrinka Perić/T.V./Dnevnik/HRT

Markova traktorska prskalica sve štetnike istjera iz polja

Markova traktorska prskalica sve štetnike istjera iz polja

Foto: HTV / HRT

U poljima nadomak Nijemaca poljoprivrednicima je pokazano kako pravilno rukovati pesticidima. Riječ je o nacionalnoj kampanji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede kojom se promiče sigurna primjena pesticida. Naglasak je stavljen na zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

Udarnu proljetnu kulturu obožava leptir - štetnik. Kad u soju položi jaja, listove joj grickaju mlade gusjenice.

- Sve pojedu, nema ništa, ostane samo malo stabljike. One su toliko proždrljive, dok primjetiš sve je gotovo, rekao je Marko Šibalić, poljoprivrednik iz Nijemaca.

Markova traktorska prskalica sve štetnike istjera iz polja. Ni korov nema nikakve šanse.

- Trudimo se da se ništa ne pogriješi i da bude sve ok. Samo jedna greška i čitava je godina upitna, dodaje Marko Šibalić.

Zaštititi sebe, okolinu i usjeve poljoprivrednicima koji upotrebljavaju pesticide vrlo je važno.

- Poljoprivrednik mora biti upoznat sa sredstvom koje koristi na način da mora pročitati uputstva, mora biti upoznat sa dozom koju će primjeniti, kaže Ivana Čeh, Ministarstvo poljoprivrede.

I u polje ne odlaziti bez zaštitne opreme.

- Super je što sad nije vruće pa je dobro, ali ne znam kako će biti kad bude sunce i vrućina, rekao je Đuro Biuklić, poljoprivrednik iz Nijemaca.

Iako su položili ispit iz rukovanja pesticidima novim se zakonima prilagođavaju.

- Prije nisam pazio da vam budem iskren, ali evo sada se to radi kako se radi, ističe Zvonko Panđa, poljoprivrednik iz Nijemaca.

- Kontrole nam dolaze i obilaze, moramo voditi sve u papirima i napisati kad je šta primjenjeno i s kojom dozacijom, kaže Šibalić.

Strategija smanjenja upotrebe pesticida za Hrvatsku će biti velik izazov. Jer brendiranjem namirnica bez pesticida pruža se prilika za jačanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede na tržištu EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!