Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

14.11.2021.

06:59

Autor: Klara Dujmović/Potrošački kod/M.Š./HRT

Berba maslina u Istri, Potrošački kod, 13.11.2021.

Berba maslina u Istri, Potrošački kod, 13.11.2021.

Foto: Potrošački kod / HRT

Vrijeme je berbe i prerade maslina. Zbog manjeg uroda, maslinovo ulje ove će godine zasigurno poskupjeti. Kupcima se nude razna maslinova ulja, različitih proizvođača i cijena: stoje od 40-ak pa do čak do 200 kuna za litru. To zbunjuje, a potrošači nisu sigurni što kupuju.  

Pri kraju je berba u istarskim maslinicima. No, maslina je manje nego inače. Zbog hladnoće u vrijeme Uskrsa urod je i više nego upola manji. 

- Mi smo tako sad na 45 posto, ćemo vidjeti, randmani su nešto bolji pa hajde, al svakako jako loša godina, ističe maslinarka iz Bala, Elena Lupić

No kvaliteta ulja bit će prvoklasna. To će se osjetiti i na cijenama. Poskupjet će od 20 do 30%. 

- Cijene su se prošle godine kretale od 90 do 120 kn, mislim da će ove godine biti od 100 do 150 kn po litri rinfuzo ulja, dodaje Patricija Vanđelić iz uljare Remiđo u Balama. 

Cijena buteljiranog bit će i veća. Na povećanje je utjecao niz faktora. 

- S obzirom na to da gorivo je išlo gore za 100% u toliko godina. Amortizacija strojeva, radna snaga, kaže maslinar iz Vodnjana Livio Belci

Pri prodaji maslinova ulja propisi predviđaju da se na deklaraciji navede ime onoga tko stavlja ulje na tržište, kategorija kvalitete maslinova ulja, nutritivne vrijednosti. 

- Morate navesti da je ulje ekstradjevičanske kvalitete. Na koji je način dobiveno, isključivo mehaničkim postupkom na hladno, ne radi se o rafiniranom ulju, morate navesti berbu koja nje godina i rok trajanja, dodaje Silvano Puhar, maslinar iz Vodnjana. 

Tu je još i LOT broj koji dokazuje sljedivost. No, ozbiljni će proizvođači otići i korak dalje te kakvoću svojeg ekstradjevičanskog maslinova ulja potkrijepiti kemijskim i senzornim analizama.

- Akreditirana institucija tj laboratorij izdaje kemijsku analizu 5 elemenata koji moraju biti ispod dozvoljene vrijednosti i radi organoleptičke analize u kojoj utvrđuje da ulje od 5 mana nema ni jedno, znači mana je nula, dodaje Puhar. 

Ekstradjevičansko maslinovo ulje najviša je kategorija kvalitete. Uz kemijska, ima posebna mirisna i okusna svojstva, koja se dokazuju senzornim analizama.  

- Svako maslinovo ulje dobre kvalitete bi trebalo mirisati na plod masline jer je to sok masline , da imaju dodatne mirise po nekoj travi, po zrelom povrću, radiču, rokuli ili nekom povrću, ističe Karolina Brkić Bubalo iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. 

Okus mora biti gorak i pikantan. No pred policama s uljima raznih cijena, možemo se osloniti samo na deklaraciju. Treba pripaziti na to da postoje 4 vrste maslinova ulja. 

- Dva su djevičansko maslinovo ulje, ekstradjevičansko maslinovo ulje kao najviša kategorija. Maslinovo ulje sastavljeno od djevičanskog i rafiniranog maslinovog ulja, i djevičansko i rafinirano ulje komine masline, ističe Marina Lukić iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. 

No koliko možemo biti sigurni da ono što stoji na deklaraciji odgovara sadržaju boce?

- Svi bi voljeli da svako pakiranje koje kupujemo prođe kontrolu međutim sustav funkcionira tako da onaj tko stavlja na tržište ima odgovornost da proizvod koji prodaje odgovara onome kako je deklariran, dodaje Lukić. 

Za tu je kontrolu zadužena Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata. Dužna je godišnje provesti najmanje jednu provjeru sukladnosti na tisuću tona maslinova ulja stavljenog na tržište. Što bi bilo 8 uzoraka. Evo koliko su ih učinili prošle godine. 

- Lani je uzeto 25 uzoraka ekstradjevičanskog maslinova ulja, od čega ih je 14 bilo nesukladnih - jedanaest na senzorsko ispitivanje i tri na parametar kvalitete i senzorsko ispitivanje. Nijedan uzorak nije bio krivotvoren, ističu u Državnom inspektoratu. 

U slučaju nepravilnosti ulje se povlači s polica, a predviđene su i novčane kazne. Ovisno o subjektu kojemu se izriču, one mogu biti od 5 do 50 tisuća kuna.  

Predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača u Osijeku Tanja Popović Filipović govorila je u emisiji "Potrošački kod" o tome kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje.

- Da bi prepoznali kvalitetno maslinovo ulje, za to doista moramo odvojiti vremena. Ali nekakve možda natuknice potrošačima, da se kvalitetno maslinovo ulje uvelike razlikuje po mirisu i okusu od onog koje je manje kvalitete. Kvalitetno maslinovo ulje često ima taj nekakav gorak okus, miris je drugačiji - ukratko, možemo ga prepoznati po ta dva svojstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!