16:35 / 25.10.2019.

Autor: Sani Lukić/V.K./HRT

Kako proširiti uzgoj u sustavu krava - tele?

-

-

Foto: - / -

Kako povećati uzgoj i osigurati kvalitetan genski materijal, ali i proširiti u Hrvatskoj toliko traženi uzgoj u sustavu krava - tele?
Kako povećati uzgoj i osigurati kvalitetan genski materijal, ali i proširiti u Hrvatskoj toliko traženi uzgoj u sustavu krava - tele? Odgovore na ta pitanja naši su stočari potražili iz prve ruke, od francuskih i talijanskih farmera koji su u vrhu europskog mesnoga govedarstva.

Oko 700 grla teladi pasmine limousin uzgoji se na godinu na farmi Mattea Biancardija na sjeveru Italije. Riječ je o uzgoju za rasplod, vrhunskih genskih svojstava.

- Imamo iznimnu proizvodnju za reprodukciju i mlade bikove te teladi za tov. Stado je cijele godine ovdje na farmi jer nemamo pašnjake, govori Matteo Biancardi, uzgajivač liomusina iz Italje.

Među našim stočarima sve je više onih kojima je isplativije tovno govedarstvo.

- Držimo 500 simentalskih goveda, međutim u posljednjih godinu dana krenuli smo sa limousinom. To je jedno, mogu reći, pokusno stado od 35 bređih junica, priča nam Emina Burek iz Mostara u blizini Vrbovca. Petar Jelić iz Lovreča kupio je 24 junice salers i jako je, kaže, optimističan.

- Uvidjevši svu jednostavnost ovog načina uzgoja, mnogi se opredjeljuju za to jer nije nužno da se baš raspolaže velikim pašnjakom, naglašava Mirko Devčić, predsjednik udruge Salers Croatia.

Na brdsko-planinskim prostranstvima središnje Francuske posvuda su stada goveda.

- Imamo 160 salers krava na farmi. Naša proizvodnja usmjerena je ne samo na uzgoj za meso, nego i za reprodukciju, posebice na uzgoj mladih bikova, naglašava Christel Ondrivous.

Koliko su Francuzi ponosni na uzgoj pasmine salers, može se vidjeti i u istoimenom gradiću u središnjoj Francuskoj. Stočarstvo se ondje pretače u turizam i ugostiteljstvo pa je sve prepuno gostiju koji kupuju proizvode od salersa.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!