15:53 / 21.03.2019.

Autor: Vicko Dragojević/I.H./HRT

Kako spasiti kamenice?

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Zbog noro virusa, koji je pronađen u kamenicama, odgođena je i velika Festa od kamenica, koja se tradicionalno organizira u Stonu, a za sve je krivo nepostojanje kanalizacije.
Najpoznatiji turistički adut malostonskog zaljeva - kamenica, u velikoj je opasnosti. Put za očuvanje kamenice je čuvanje okoliša, a nikako ne gradnja hotela u području koje je jedino takvo odlično za kamenice.

Podsjetimo, zbog noro virusa, koji je pronađen u kamenicama, odgođena je i velika Festa od kamenica, koja se tradicionalno organizira u Stonu, a za sve je krivo nepostojanje kanalizacije.

Ipak, 2 tjedna kasnije more je pročistilo kamenice, pa će se i Festa od kamenica održati ovoga vikenda.

- U usporedbi s  drugim proizvodnim područjima i sa svim mogućim  rezultatima analiza koji se provode na razini, malostosnki zaljev je najčišće stanište u Hrvatskoj, a uopće se s Europom ne trebamo uspoređivati, kazao je Vedran Kunica iz udruge "Stonski školjkari".

Ipak, krhkom ekosustavu Malostonkog zaljeva prijete brojne opasnosti. Prva i najlaške rješiva jest kanalizacija. Stručnjaci okupljeni na tribini o budućnosti malostosnke kamenice ističu: prostorno planiranje ključ je svega - gradnja turističkih sadržaja ili Centra za gospodarenje otpadom mogla bi nepovratno uništiti zaljev. Ipak, ono u što bi trebalo investirati jesu nova pristaništa za školjkare i ribare.

Malostonska kamenica čini više od 90 posto hrvatske proizvodnje, a uskoro bi mogla dobiti i europsku oznaku izvornosti. Da bi se sačuvala, prije svega treba očuvati okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!