18:32 / 19.04.2020.

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Kako spasiti proizvodnju tijekom epidemije?

-

-

Foto: - / -

Većina proizvodnih tvrtki ipak uspijeva zadržati punu zaposlenost iako broj narudžbi pada, a muči ih i nabava te dovoz sirovina.
Izgubljena radna mjesta u turizmu zbog utjecaja pandemije broje se u tisućama. No većina proizvodnih tvrtki ipak uspijeva zadržati punu zaposlenost iako broj narudžbi pada, a muči ih i nabava te dovoz sirovina. Provjerili smo kako posluju u Šibensko-kninskoj županiji.

Bez kontrole temperature, u tvornicu se ne može ući.

- Uveli smo nekakve smjene, međusmjene dolaska po 15-20 minuta razmaka, objašnjava Goran Pehar iz Knina.

Bojazni za zdravlje u najvećoj tvornici vijaka u Europi nema, no u škripcu zbog krize je poslovanje. Otpuštanja nije bilo, ali plaće su smanjili. 

- Efikasnost tvornice je trenutačno na 60%. Zbog otežanog transporta rokovi isporuke se produžavaju to nam je trenutno najveći problem, rekao je  glasnogovornik DIV grupe Josip Jurišić.

Kako bi sačuvali 440 radnih mjesta, tražili su i pomoć države.

A ruku spasa očekuje i šibensko brodogradilište. Jer ostali su bez prihoda od remonta turističkih plovila.

- Na neki način nas drži na životu to što imamo i dalje ugovorene poslove koje moramo završiti za našeg norveškog partnera Moen Marin, rekao je direktor Iskra brodogradilišta d.o.o. Roko Vuletić.

Impol TLM i Luka Šibenik punu zaposlenost zasada zadržali su zahvaljujući prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. No ima i tvrtki koje su se brzo prilagodile uvjetima tržišta.

- Poslovanje ide, plaće su redovite, djelatnicima smo osigurali ekstra bonus jer su pokazali svjesnost i disciplinu u ovoj situaciji, rekao je Dejan Vapski, prokurist, Knauf d.o.o.

Uz dobre mjere državne pomoći kriza i za druge može postati prilika.

- Samo neka se da posla, neka pokušamo od te naše državne potrošnje državnih firmi, ostavit Iunutar granica Hrvatske, smatra direktor Iskra brodogradilišta d.o.o. Roko Vuletić.

Jer usporava, kaže, cijelo svjetsko gospodarstvo i sve će zemlje pokušati zaustaviti prelijevanje kapitala preko nacionalnih granica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!