18:21 / 12.04.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Kako stojimo s domaćom proizvodnjom lijekova

-

-

Foto: - / -

Ova je kriza, slažu se predstavnici najvećih domaćih farmaceutskih proizvođača, pokazala koliko je za svaku zemlju strateški važna domaća proizvodnja lijekova.
Proizvodnja lijekova postala je jedna od glavnih tema u svijetu u vrijeme globalne pandemije. U mnogim zemljama - više se ne proizvode, postrojenja su prebačena većinom u Aziju gdje je proizvodnja znatno jeftinija. Međutim, sada se takva praksa preispituje. Hrvatska ima relativno snažnu farmaceutsku industriju, pa onih važnijih lijekova - ne nedostaje.

Kada je 16. ožujka Klinika za infektivne bolesti izdala preporuke vezane za lijekove koji ne mogu izliječiti, ali mogu pomoći u liječenju bolesti Covid-19, tvrtka Pharmas odmah je preko partnera u Indiji naručila veliku pošiljku antimalarika - koji se u zapadnim zemljama već odavno ne proizvode.

- U međuvremenu je Indija stala u karantenu, zabranila je izvoz antimalarika, tako da je ova pošiljka koja je došla u Hrvatsku od strane Pharmasa donirana prema Infektivnoj klinici i svim bolnicama, za otprilike 20 tisuća bolesnika i trenutno je distuibuirana prema svim bolnicama - kaže Jerko Jakšić, predsjednik Uprave Pharmasa.

I dok antimalarike uvozimo, u Hrvatskoj je smještena najveća svjetska proizvodnja azitromicina, i to u Plivi, gdje je taj lijek i izumljen.

- Apsolutno nema nikakve bojazni da mi ne možemo dovoljno proizvesti, vrlo male količine su u odnosu na ukupnu proizvodnju potrebne za hrvatsko tržište i više od 98, 99% posto se izvozi, i nema bojazni da ne bi bilo dovoljno azitromicina - uvjerava Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

U Plivi se proizvode i lijekovi za zaražene HIV-om, koji se, unatoč nedostatku relevantnih studija, upotrebljavaju i u liječenju Covida. Lijekovi protiv temperature i bolova te azitromicin proizvodi i Belupo. Zalihe sirovina prilično su im velike.

- Imamo ih dostatno za sljedećih 6 mjeseci, ono što nam nedostaje sirovina imamo najave da je u dolasku tako da u ovom trenutku u Belupu imamo sirovina dovoljno do jeseni da imamo normalnu proizvodnju i opskrbu tržišta - kaže Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa.

Proizvodnja lijekova nigdje u svijetu nije stala, a u mnogim se tvrtkama i povećala.

- Apsolutno sam uvjeren da nema nikakvih razloga za bilo kakve nestašice. Ako bi eventualno na nekom proizvodu netko od proizvođača i imao nestašicu, uvijek postoji dovoljno drugih proizvođača koji mogu uskočiti i dati zamjenski proizvod - smatra Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Ova je kriza, slažu se predstavnici najvećih domaćih farmaceutskih proizvođača, pokazala koliko je za svaku zemlju strateški važna domaća proizvodnja lijekova. Tako je, uz proizvodnju hrane, čak postala i pitanje nacionalne sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!