07:35 / 24.04.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/I.H./HRT

Kako su se dizajneri snašli u koronakrizi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Za varaždinsku modnu dizajnericu Anu Kraš Šoštarić prošla je godina trebala biti najbolja u karijeri. No pandemija koronavirusa zaustavila je dizajniranje nove kolekcije kada je bilo najviše posla. I u ovoj sezoni vrlo je oprezna, kriza ju je naučila kako smanjiti troškove i svojim proizvodima osigurati što bolji plasman na tržištu. Slično iskustvo dijeli i njena sugrađanka, mlada kreativka Leda Bosnić koja već šest godina u centru grada izrađuje i prodaje unikatne torbe.

Ili si poduzetnik ili nisi - moto je kojim se već 15 godina vodi poznata varaždinska modna dizajnerica Ana Kraš Šoštarić. Ljubav prema modi rodila se još kad je bila u osnovnoj školi. 

- Narasli smo od te jedne male firme do obrta s mašinom. Iz šivanja po mjeri smo počeli izrađivati kolekcije i prodavati ih u nekih 20-tak butika u Hrvatskoj, rekla je.

Zbog toga što veoma voli svoj posao, bori se da ga održi u ovom neizvjesnom i vrlo teškom vremenu pandemije. 

- Planirali smo povećati proizvodnju i pripremali smo se za to i onda se dogodila korona i sve što smo planirali prodavati u šest mjeseci smo zapravo prodavali sljedećih godinu dana, dodala je.

S iskustvom od prve krize koja ju je pogodila 2010. naučila je kako se oduprijeti izazovima današnjice. Iako je morala otpustiti nekolicinu radnika, preuzela je i rasporedila njihov dio posla na ostale te hrabro krenula naprijed. Njezina dugogodišnja djelatnica, krojačica Božena Medved smatra kako su se od ove pandemije izvukli najbolje što su mogli.

- Prilagođavamo se situacijama kakve jesu, u ovoj COVID situaciji. Malo smo usporili tempo u odnosu na ranije, ali mislim da ćemo zajedničkim snagama to prebroditi, rekla je gospođa Medved. 

Da je i dan danas teško doći do kupaca slaže se i mlada obrtnica Leda Bosnić. U središtu grada izrađuje i prodaje unikatne torbe. I njen dućan pretrpio je znatne gubitke.

- Ljudi sada više štede, skromniji su, ne idu više toliko na putovanja, svadbe, nema nekih prigoda, tako da se kupuju neke osnovnije stvari.

Promjene su neminovne, zaključuju varaždinske dizajnerice koje ipak optimistično iščekuju sljedeću sezonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!