Kako zadržati kvalitetne radnike u Hrvatskoj?

13.06.2022.

11:33

Autor: Branko Dobrota/Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Direktorica Regionalnog ureda HUP-a Split Vesna Ivić

Direktorica Regionalnog ureda HUP-a Split Vesna Ivić

Foto: HTV / HRT

Na konferenciji koju u Splitu organizira Hrvatska udruga poslodavaca, govori se o njihovu prijedlogu porezne reforme te kako zadržati kvalitetne radnike u Hrvatskoj. 


Njihov prijedlog rezultat je Radne skupine HUP-a za poreznu reformu, a osnovni cilj tih prijedloga jest povećanje konkurentnosti hrvatskog tržišta rada, koje bi se ostvarilo povećanjem dohotka svim zaposlenicima, a rezultiralo bi i rastom ukupne zaposlenosti i zadržavanjem radnika u Republici Hrvatskoj.

- Mi smo htjeli predstaviti prijedlog porezne reforme. Na tome je vrijedno radilo 40-ak ljudi, to je bio ozbiljan rad, temeljen na ozbiljnoj analizi. Želimo da što više dionika čuje naš glas, smatramo doista da je ovo jedan kvalitetan prijedlog. Rasterećenje rada, zadržavanje mladih i kvalitetnih kadrova u zemlji, na taj način možemo utjecati na demografske trendovekaže direktorica Regionalnog ureda HUP-a Split Vesna Ivić.

O uvozu radne snage kaže da kadrova nema te da se poslodavci snalaze.

- Vidimo puno toga boljeg u prijedlogu reformi. Smatramo da je ovo samo početak, a da trebaju uslijediti dubinske reforme. Ovaj naš prijedlog porezne reforme u ovom konkretnom trenutku za poslodavce ne bi značio u monetarnom smislu ništa. Dakle, svi naši prijedlozi idu u tom smjeru da se povećaju neto plaće radnicima, moramo im omogućiti dostojanstvene plaće. Zašto to trenutno nije tako jest zbog toga što je naša struktura gospodarstva takva da stvaramo proizvode niske dodane vrijednosti, niska je profitabilnost. Pri isplati pklaća visoki dio odlazi na davanja državi. Konačni neto iznos na kraju nije dovoljno visok, dodaje glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!